Na hlavný obsah

Slovákov je čoraz menej, populácia klesá už tretí rok po sebe. Výrazne sa prepadol počet narodených detí

Počet obyvateľov ovplyvnila aj migrácia.

Slovákov je čoraz menej, populácia klesá už tretí rok po sebe. Výrazne sa prepadol počet narodených detí
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Počet obyvateľov SR vlani klesol. Stalo sa tak už tretí rok po sebe. Minuloročný pokles ovplyvnil najmä výrazný prepad pôrodnosti. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

„Slovenská republika mala ku koncu roka 2023 celkovo 5 424 687 obyvateľov. Počet obyvateľov sa medziročne znížil o vyše 4 000 osôb. Veľkosť populácie SR tak klesala tretí rok po sebe, kým predtým 75 rokov rástla. Od vzniku SR v roku 1993 tak došlo k nárastu populácie o 88 200 obyvateľov,“ priblížila hovorkyňa úradu Jana Morháčová.

Pokles v minulom roku ovplyvnil najmä prirodzený úbytok obyvateľstva. Vlani zomrelo viac ako 54 100 osôb a narodilo sa vyše 48 600 detí. Počet zomretých bol tak vyšší ako počet živonarodených.

„Napriek tomu, že sa úmrtnosť po troch pandemických rokoch dostala na dlhodobý priemer. Na veľmi nízku hodnotu sa však znížila pôrodnosť,“ podotkla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Historické minimá

Pokles počtu narodených detí možno sledovať posledných šesť rokov. „Išlo však len o mierne hodnoty, ktoré nenaznačovali zásadnejšiu zmenu trendu vývoja. Výrazný prepad počtu narodených v posledných dvoch rokoch vedie nielen k historickým minimám pôrodnosti, ale aj k celkovému úbytku obyvateľstva,“ vysvetlil ŠÚ SR.

Dodal, že hrubá miera pôrodnosti sa v roku 2023 dostala na najnižšiu hodnotu za posledných 100 rokov.

Celkový počet obyvateľov ovplyvnila aj migrácia. Úrad poukázal na to, že počet prisťahovaných naďalej prevyšoval vysťahovaných z krajiny, no nedokázal eliminovať prirodzený úbytok obyvateľstva.

„V roku 2023 sa na Slovensko prisťahovalo na trvalý pobyt viac ako 5 900 ľudí, čo bolo o 1 400 osôb viac ako počet vysťahovaných,“ dodal.

Téme sme sa venovali aj v relácii RTVS Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko