Na hlavný obsah

USA dodajú Izraelu viacúčelové bomby. Dokážu zničiť celé bloky, zhodnotil predstaviteľ administratívy USA

Bomby sú súčasťou zbrojného balíka pre Izrael.

USA dodajú Izraelu viacúčelové bomby. Dokážu zničiť celé bloky, zhodnotil predstaviteľ administratívy USA
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

USA dodajú Izraelu ďalšiu zásielku viacúčelových bômb Mark 84 a Mark 82. Informovala o tom v nedeľu americká spravodajská televízia NBC News s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov administratívy prezidenta Joea Bidena.

Bomby sú súčasťou zbrojného balíka pre Izrael, ktorý bol schválený pred rokmi, no s dodávkami sa začne až teraz.

Zahŕňa viac ako 1800 bômb Mark 84 s nominálnou hmotnosťou 907 kg a približne 500 neriadených bômb Mark 82 s nominálnou hmotnosťou 230 kg. Obe môžu byť upravené na presne navádzané zbrane pomocou navádzacej súpravy, ktorú Izraelu v minulosti poskytli USA, uviedla NBC.

Napriek tomu pravdepodobne spôsobujú civilné obete a predpokladá sa, že Izrael ich používa v ofenzíve v Pásme Gazy prebiehajúcej od vlaňajšieho októbra.

„Toto sú bomby, ktoré dokážu zničiť celé bloky,“ povedal o bombách MK84 predstaviteľ administratívy USA.

Vojenská pomoc za miliardy

Izrael dostáva od USA vojenskú pomoc vo výške 3,8 miliardy dolárov ročne. Najnovšia dodávka prichádza v čase, keď americkí predstavitelia uviedli, že Izrael poskytol Washingtonu záruky, že zbrane dodané USA používa v súlade s pravidlami vedenia vojny. Pokračujúce dodávky amerických zbraní Izraelu však čelia doraz väčšej kritike.

Minulý týždeň Bezpečnostná rada OSN schválila symbolickú rezolúciu vyzývajúcu na okamžité prímerie medzi Izraelom a Hamasom. Spojené štáty, ktoré predchádzajúce návrhy rezolúcií vetovali, sa tentoraz zdržali hlasovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet