Na hlavný obsah

Útok nožom v Sydney neprežilo šesť osôb, polícia páchateľa zastrelila

Vyšetrovatelia zisťujú motív útočníka, nevylučujú terorizmus.

Útok nožom v Sydney neprežilo šesť osôb, polícia páchateľa zastrelila
Záchranné zložky na mieste útoku v Sydney. Foto: TASR/AP

Po útoku nožom v nákupnom centre v Sydney zomrelo šesť ľudí. Niekoľko ďalších osôb vrátane malého dieťaťa utrpelo zranenia. Útočník konal sám a polícia ho zastrelila. Podľa agentúry Reuters o tom informovala austrálska polícia, ktorá uviedla, že na mieste nenašla nič, čo by vypovedalo o motíve útočníka. Nevylúčila však možnosť terorizmu.

Austrálska polícia začala operáciu v obchodnom dome v sobotu (13. 4.) popoludní miestneho času po tom, ako dostala správy o útoku nožom. Záchranné služby na mieste evakuovali stovky ľudí.

Server news.com.au uviedol, že po rušnom obchodnom dome blízko pláže Bondi Beach pobehoval muž ozbrojený nožom a pobodal niekoľko ľudí, kým ho polícia zastrelila.

https://twitter.com/upuknews1/status/1779047700127969550

Polícia neskôr potvrdila šesť mŕtvych. V obchodnom centre začal útočiť nožom jeden človek, ktorý napadol deväť ľudí, kým ho zastrelila policajtka, povedal novinárom zástupca policajného komisára Anthony Cooke.

Dodal, že podozrivý konal sám a „nehrozí žiadne ďalšie nebezpečenstvo“. Úrady podľa neho zatiaľ nevedia, kto bol páchateľom.

Útočníka zastrelila policajtka, ktorá sa práve nachádzala blízko, a po správach o útoku ho začala sledovať. Zbraň použila vo chvíli, keď sa k nej muž otočil a zdvihol na nej nôž. Jej statočnosť ocenil austrálsky premiér Anthony Albanese.

Výpovede svedkov

Jeden z evakuovaných z obchodného domu oznámil serveru 9 News, že videl údajného útočníka s „pekne veľkou čepeľou“.

„Všetci začali utekať ku koncu budovy,“ povedal muž, ktorý sa predstavil ako Jason. Tvrdil, že neskôr bol svedkom toho, ako polícia údajného útočníka zastrelila. „Zastrelila ho,“ povedal. Na sociálnej sieti X sa rovnako šírili snímky zachytávajúce údajného útočníka po smrti.

Ľudia pohybujúci sa v uliciach pri nákupnom centre uviedli, že medzi pobodanými sú aj matka s malým dieťaťom. Jeden z mužov, s ktorým hovoril server 9 News, tvrdil, že sa ostatní nakupujúci snažili pomôcť pobodanej matke a jej bábätku.

Záchranná služba Nového Južného Walesu potvrdila, že do mestských nemocníc previezli sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa.

Na videách, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, je vidieť, ako nakupujúci bežia cez sklenený most spájajúci obrovské nákupné centrum. Niektorí vybiehali z rušného komplexu s krikom a plačom, iní sa podľa austrálskych médií zatvárali na toaletách.

Polícia vyzýva verejnosť, aby sa miestu incidentu, z ktorého evakuovali stovky ľudí, vyhli. Na mieste stále prebiehajú záchranárske práce.

Incidentu sa v Správach :24 venoval redaktor RTVS Filip Jackuliak:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet