Na hlavný obsah

V Botswane sa vraj premnožili slony: Tisíce zvierat chcú poslať do Nemecka pre spor o dovoz trofejí

Nemecko zvažuje sprísnenie limitov pre dovoz trofejí v snahe o potlačenie pytliactva.

V Botswane sa vraj premnožili slony: Tisíce zvierat chcú poslať do Nemecka pre spor o dovoz trofejí
Ilustračná snímka - slony. Foto: ČTK/Moravec Jakub

Botswana hrozí Berlínu, že do Nemecka pre spor o dovoz poľovníckych trofejí pošle 20-tisíc živých slonov. Nemecko zvažuje ďalšie sprísnenie limitov pre dovoz trofejí v snahe o potlačenie pytliactva.

Juhoafrická krajina však tvrdí, že slony sú tak dobre chránené, že sa premnožili, ničia úrodu a ušliapavajú obyvateľov. Ich lov je regulovaný a pre miestnych je podstatným zdrojom príjmov, rovnako ako turistický ruch, uviedol botswanský prezident Mokgweetsi Masisi v rozhovore s nemeckým denníkom Bild.

Botswana zakázala lov slonov na kly v roku 2014, po tlaku obyvateľstva však tento zákaz o päť rokov neskôr zrušila. V súčasnosti úrady stanovujú ročné kvóty na lov slonov. Tých v Botswane žije asi 130-tisíc a ročne ich počet stúpa zhruba o šesťtisíc kusov. Krajina pre divoké zvieratá vyhradila 40 percent svojho územia.

Zvieratá posielajú do okolitých krajín

Pre africkú krajinu, ktorá má 2,5 milióna obyvateľov, je to také náročné, že stovky aj tisíce slonov posiela do okolitých krajín. Do rezervácie v Angole už odišlo osemtisíc slonov,

Mozambik si má svoje stádo 500 kusov iba prevziať. Podobnú ponuku ako Nemecku už Botswana v marci dala Londýnu, kam chcela pre hrozbu zákazu lovu pre Britov poslať 10-tisíc slonov, píše The Guardian.

„Je veľmi jednoduché sedieť v Berlíne a mať názor na naše záležitosti v Botswane. To my platíme cenu za zachovanie tohto druhu pre celý svet,“ povedal Masisi. Nemecko by malo „žiť spoločne so zvieratami takým spôsobom, akým to chce od nás.“ Dodal prezident a zdôraznil, že ponuku nemyslia ako vtip.

Hovorkyňa nemeckého ministerstva životného prostredia uviedla, že úrad s Botswanou o žiadnej takejto ponuke nerokuje. Pre obmedzenia dovozu poľovníckych trofejí komunikuje s viacerými africkými krajinami, ktorých sa týkajú, vrátane Botswany, vyhlásila hovorkyňa podľa denníka The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet