Na hlavný obsah

V Británii nachádzajú v potravinách škodlivé látky. Nejde pritom len o tamojší fenomén

Objavili 25 druhov škodlivých pesticídov.

V Británii nachádzajú v potravinách škodlivé látky. Nejde pritom len o tamojší fenomén
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vo väčšine bežných britských potravín sa nachádzajú zdraviu škodlivé látky. Zistila to charitatívna organizácia skúmajúca zloženie a výskyt pesticídov. Vládu vyzvala, aby zakázala ich používanie. Nejde pritom len o fenomén Spojeného kráľovstva.

Takzvané večné chemikálie sa využívajú v mnohých odvetviach. Napríklad pri výrobe teflónu, obalov, goratexu aj pesticídov. V prírode sa rozkladajú stovky rokov.

„Vo viac ako 3 300 potravinách sme objavili 25 druhov pesticídov škodlivých zdraviu. Nachádzajú sa napríklad v jahodách, hrozne, zemiakoch, paradajkách, uhorkách, tiež v pečive a ďalších produktoch,“ vysvetlil odborník na pesticídy Nick Mole.

Expertíza ukázala, že tieto chemikálie môžu viesť k mnohým ochoreniam, ako rakovine, vysokému krvnému tlaku počas tehotenstva, či nižšej pôrodnej váhy u novorodencov. Opäť, neznamená to, že to spôsobí jedna jahoda, alebo šalát,“ pokračoval Mole.

Aké škodlivé látky sa nachádzajú v potravinách v Británii zisťoval v Správach :24 redaktor RTVS Viliam Ovsepian:

Problém vidí odborník inde

Národné vlády krajín Európskej únie, aj Británie regulujú množstvo používaných pesticídov pri výrobe a pestovaní potravín.

„Stanovili sa limity na hladiny pesticídov v potravinách pre spotrebiteľov aj v krmivách pre zvieratá. Sú stanovené na úrovni, ktorá sa považuje za bezpečnú pre verejné zdravie,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo pôdohospodárstva Spojeného kráľovstva.

Odborník tvrdí, že problém je inde. „Štát sa pozerá na hladinu jednotlivých pesticídov v potravinách, nie na ich celkové množstvo. Vraj je to komplikované monitorovať. Nebezpečná je ich kombinácia, takzvaný kokteil,“ skonštatoval Mole.

Analýza zaznamenala ich prítomnosť aj v pôde a vo vode. Odborníci radia, aby sa ľudia snažili kupovať organické potraviny, pretože na tieto produkty sa zakazuje používať agresívne druhy pesticídov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet