Na hlavný obsah

Vzácne druhy živočíchov by ste tu nečakali: Zoológovia ich objavili na netradičnom mieste

Zvýšiť biodiverzitu sa podarilo aj vďaka odporúčaniam odborníkov.

Vzácne druhy živočíchov by ste tu nečakali: Zoológovia ich objavili na netradičnom mieste
Ilustračná snímka vážky. Foto: RTVS

Aj priemysel, príroda a biodiverzita sa vedia spojiť – aspoň do istej miery. Dôkazom toho je výskyt vzácnych druhov priamo v areáli automobilky pri Nitre.

Na Slovensku patrí k najväčším. Rôzne zelené opatrenia vznikajúce v spolupráci s odborníkmi, však lákajú zvieratá najrôznejších druhov.

Na jednej strane výrobná hala, kúsok od nej rušná cesta. Napriek tomu sme na priestranstve v okolí natrafili na skupinu zajacov. Zamestnanci zas natočili, ako si po areáli vedie kačica svoje mláďatá. Domov si tu našli aj rôzne iné druhy.

Vzácnym druhom zvierat, ktoré sa vyskytujú v areáli automobilky sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Z pavúkov je tu zaznamenali stabilnú populáciu strmeňa škvrnitého, ktorý je na Slovensku kriticky ohrozeným druhom. Podarilo sa nám zdokumentovať rozmnožovanie vážky jarnej. Doposiaľ rozmnožovanie tohto druhu zaznamenali iba v jednej lokalite na Slovensku,“ priblížila zoologička z Katedry zoológie a antropológie FPVaI, UKF Zuzana Poláčiková.

„Chceme využiť potenciál, ktorý toto územie má, aj keď sme automobilka, ktorá vyrába automobily,“ tvrdí manažér Tímu životného prostredia a služieb JLR Martin Drozd.

Odporúčania odborníkov

Zvýšiť biodiverzitu sa podarilo aj vďaka odporúčaniam odborníkov z univerzity. Vytypovali miesta na vybudovanie retenčných nádrží. Hustý porast láka rôzne druhy vtákov, aktuálne sa tam skrýva aj najväčšia populácia cíbika chochlatého v regióne.

„Môžeme vidieť hustý pobrežný zárast vegetácie, ktorý vytvára živočíchom vhodné podmienky pre nájdenie potravy, poskytuje vhodné úkrytové možnosti. Biomonitorng potvrdil, že aj takéto industriálne stavby vedia správnym nastavením vykompenzovať straty, ktoré vznikli práve tým, že sa tu zmenilo prostredie,“ upozorňuje Poláčiková.

„Plán na tento rok je, aby sme vybudovali z odpadovej sutiny vhodné stanovištia pre podporu populácií plazov,“ povedal Drozd.

V tomto roku by priamo v priemyselnom areáli mali pribudnúť aj biodiverzitné lúky a na nich aj úle so včelami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny