Na hlavný obsah

Záhada strateného Melicherčíka ostáva pod rúškom tajomstva. Buček pred štvrtým duelom: Pôjde sa na krv

Nitra má na domácom ľade tri majstrovské mečbaly.

Záhada strateného Melicherčíka ostáva pod rúškom tajomstva. Buček pred štvrtým duelom: Pôjde sa na krv
Na snímke radosť Branislava Mezeia a Samuela Bučeka po strelení gólu. Foto: TASR/ Henrich Mišovič

Ten, kto očakával, že finálová séria medzi Spišskou Novou Vsou a Nitrou bude mimoriadne vyrovnaná, je po prvých troch zápasoch poriadne prekvapený. V prípade fanúšikov corgoňov len v tom najlepšom, v prípade rysov už v horšom.

Nitrania ovládli po jednoznačnom výsledku 5:1 aj tretie vzájomné meranie síl a už len jediné víťazstvo ich delí od zisku druhého majstrovského titulu v histórii klubu.

Kapitán východniarov Branislav Rapáč avizuje, že aj za stavu 0:3 v ich neprospech ešte nie je nič stratené. To, že urobiť rozhodujúci krok býva náročné, si pred štvrtým zápasom zas uvedomuje najproduktívnejší hráč celého play-off Nitran Samuel Buček.

Po treťom góle boli Spišiaci nalomení

Rovnako ako v úvodných dvoch dueloch na Spiši, aj pod Zoborom sa ako prví dostali do vedenia Nitrania. Prvýkrát udrel už po 66 sekundách Sahir Gill, ktorý zužitkoval samostatný únik. Hostia následne prepadli aj v štvrtej minúte, akciu troch proti jednému zakončil do pravého horného vinkla Robby Jackson vracajúci sa z trestnej lavice.

O slovo sa v úvodnom dejstve prihlásil aj najproduktívnejší hráč tohtoročného play-off Samuel Buček, a tak Nitra viedla po dvanástich minútach hry už 3:0.

„Bolo dôležité, že sme mali skvelý úvod a dali prvý gól. Na súperovi bolo vidieť, že majú trocha ťarchu. Akonáhle sme dali tretí gól, tak som mal pocit, že Spišiaci boli dosť nalomení. Vedeli sme, že keď pridáme ďalší gól, tak hru budeme kontrolovať,“ nechal sa počuť po zápase Buček.

V podobnom duchu hodnotil duel aj asistent trénera HK Nitra Dušan Milo: „Bolo to nádherné divadlo v skvelej atmosfére so šťastným koncom pre nás. Opäť rozhodla prvá tretina, keď sme získali trojgólový náskok a viac-menej ho udržiavali. Spišská ukázala, že sú nebezpeční, najmä v závere druhej tretiny nás tlačili. Sme radi, že sme to ustáli bez inkasovaného gólu. Zápas rozhodla bojovnosť, nitrianske srdce a opäť výborný brankár Kašík,“ povedal Milo.

V prvej perióde sa napokon dokázali presadiť aj Spišiaci, keď presilovú hru zužitkoval Juraj Majdan. To však bolo z ich strany všetko, gól im nepriniesla ani aktívnejšia hra v druhom dejstve. Domácim dobre pracovala defenzíva a roletu zatiahol aj ich gólman Libor Kašík.

Navyše, v tretej tretine zasadili Spišiakom štvrtý a piaty úder v zápase Jackson a Matej Bačo. Asistenta trénera rysov Martina Salugu a kapitána Branislava Rapáča najviac mrzelo, že im opäť nevyšla úvodná dvadsaťminútovka, počas ktorej spravili viacero taktických chýb.

„Pripravovali sme sa, že úvod zápasu bude veľmi dôležitý, ale urobili sme nejaké individuálne chyby, po ktorých sme dostali góly. V prvej tretine sme prehrávali 3:0 a už sa nám hralo ťažko proti takémuto silnému mužstvu. V druhom dejstve sa to vyrovnalo, ale celý zápas sme museli doťahovať, čo nás stálo veľmi veľa síl. Musím pogratulovať súperovi k výkonu a víťazstvu,“ uznal Saluga, podľa ktorého je jeho tím emočne pripravený a stále má silu, len mu chýba nejaký zlomový bod a hokejové šťastie.  

Nitrania školia Spišiakov z efektivity

Nositeľ novoveského céčka Rapáč vyzdvihol aj pozoruhodnú efektivitu Nitry. Zároveň priznal, že sa potvrdzuje to, čo už avizoval pred sériou – hrať s Nitrou svižný hore-dole hokej sa nevypláca.

„Hráme hokej, ktorý nechceme hrať. Prvých desať minút sa s nimi naháňame, čo nám nepasuje. Potom začneme hrať náš hokej, ale už je neskoro. Školia nás z efektivity. V prvej tretine mali šesť striel a dali tri góly. Neskutočná efektivita na ich strane, klobúk dole. Čo strela, to premenia. My potom zbytočne prepadávame. Aj ja som mal dnes tri gólové šance, ale keď už prehrávate 3:0, tak ste v koncovke nervózny a cítite tlak,“ uviedol bývalý hráč Popradu, Košíc, Slovana a aj Nitry.

Melicherčík? Interná záležitosť

Corgoni sa navyše môžu spoliehať aj na vyrovnanú brankársku dvojicu Kašík – Aittokallio, ktorá ani v jednom z troch zápasov neinkasovala viac ako dva góly.

„Je super mať takýchto brankárov. Obaja sú výborní a veľmi skúsení. Majú prínos pre mužstvo. Vždy chytia niečo naviac a dajú nám šancu udržať sa v zápase. Hrať pred nimi je vždy istota,“ vychválil svojich kolegov Buček.

Brankársky post pútal pozornosť aj na druhej strane. Na súpiske Spišiakov chýbal ostrieľaný gólman Marcel Melicherčík, ktorý bol počas posledných štyroch sezón dôležitým pilierom Spišiakov.

Saluga len skonštatoval, že je to interná záležitosť, ktorú nebude viac komentovať. Štart Melicherčíka v štvrtom dueli vylúčil. „Nie nie, my veríme Surákovi, ktorý pôjde do bránky,“ dodal.

Pri téme absencie skúseného brankára hľadal ťažko slová aj kapitán Rapáč. Ani on bližšie nešpecifikoval dôvod, prečo Melicherčík chýbal na striedačke. „Rozhodnutie trénerov. Neviem, čo mám k tomu viac povedať,“ stručne odvetil.

„Marcel si zaslúži absolutórium. Novoveský hokej je aj vďaka nemu tam, kde je. Mal skvelú sezónu v prvej lige a skvelú prvú extraligovú sezónu. Patrí mu za to veľká vďaka. Vážim si ho ako chalana. Hokej sa hrá teraz a tu. Rieši sa, aké výkony podávate teraz, nikto už nepozerá na minulosť. Musíme riešiť prítomnosť a kabína sa tým nezaoberá. Tréneri sa rozhodli nominovať týchto hráčov a my to rešpektuje,“ uviedol B. Rapáč, ktorý manažuje klub spolu so svojím bratom Richardom.

Saluga: Stále veríme

Nitrania majú na domácom ľade k dispozícii tri majstrovské mečbaly. Veria, že ak budú hrať aj naďalej svoju hru z play-off, budú opäť úspešní a po štvrtom dueli dvihnú pred fantastickou domácou kulisou nad hlavu vytúžení Pohár Vladimíra Dzurillu. Zároveň si sú vedomí, že rysy budú ešte vzdorovať.

„Musíme si uvedomiť, že ešte nie sme tam, kde byť chceme. Pokiaľ neubehne šesťdesiata minúta a my nebudeme vyhrávať, tak séria stále pokračuje. Najťažšia vec je ukončiť druhému mužstvu sezónu a vyhrať. Štvrtý zápas bude podľa mňa diametrálne odlišný a pôjde sa na krv,“ upozornil Buček.

Aj Spišiaci na druhej strane avizujú, že zbrane ešte neskladajú. „Nič nie je stratené, veľa sérii sa už otočilo z 3:0 na 3:4. Stále tomu veríme a urobíme všetko pre to, aby sme to otočili,“ vyhlásil Saluga.  

„Nič sa nedeje, je 3:0, ale hrá sa na štyri víťazné zápasy. Je úplne zbytočné rozoberať, kde je chyba. Vyspíme sa, tento zápas hodíme do koša, zajtra prídeme s iným nastavením a vyhráme,“ uzavrel s odhodlaním Rapáč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport