Na hlavný obsah

Zmeny vo Vatikáne: Pápež František nechal zjednodušiť pohrebný ceremoniál, svoje telo nechce vystaviť

Došlo aj ďalším zmenám.

Zmeny vo Vatikáne: Pápež František nechal zjednodušiť pohrebný ceremoniál, svoje telo nechce vystaviť
Pápež František prichádza slúžiť svätú omšu. Foto: TASR/AP

Pápež František nechal zjednodušiť ceremoniál, ktorý sa dodržiava pri pohreboch pápežov. V novej knihe rozhovorov s pápežom Františkom to napísal španielsky novinár Javier Martínez-Brocal, uviedla agentúra ANSA. Pápež napríklad nechce nechať po smrti vystaviť svoje telo na katafalku pred veriacimi, ako bývalo dlho zvykom.

„Bol to posledný pohreb, ktorý sa konal týmto spôsobom, s vystaveným telom na katafalku mimo rakvy,“ povedal pápež o pohrebe svojho predchodcu Benedikta XVI. Potvrdil, že chce, aby ho pochovali v Bazilike Panny Márie Snežnej (Santa Maria Maggiore), ktorá sa nachádza v Ríme, ale má exteritoriálny status a patrí Vatikánu.

„Potvrdili mi, že je všetko pripravené,“ povedal pápež o mieste, kde chce, aby ho pochovali. Pápežov obvykle pochovávajú v takzvaných vatikánskych jaskyniach, ktoré sa nachádzajú pod Svätopeterským chrámom.

Obrady boli podľa neho príliš pompézne

Posledný „plnohodnotný“ pápežský pohreb sa konal v roku 2005, keď zomrel pápež Ján Pavol II. V prípade Benedikta XVI., ktorý zomrel v posledný deň roku 2022, sa pohrebné obrady líšili, pretože išlo o emeritného pápeža. Odpadla tak napríklad celá časť ceremónie, ktorá sa viaže k prechodu moci. Nebol ani vyhlásený deväťdňový smútok.

František v rozhovore so španielskym novinárom dodal, že nechal vykonať mnoho ďalších zmien v ceremoniáli po úmrtí. Podľa neho boli pohrebné obrady príliš pompézne. Konkrétnejšia však hlava katolíckej cirkvi nebola. Posmrtné obrady zvyčajne začína kardinál komorník, ktorý kladivkom trikrát udrie do hlavy zosnulého pápeža a osloví ho po mene.

Ak pápež neodpovie, vyhlásia ho za mŕtveho a je zlomený jeho pápežský prsteň. Po pohrebe sa potom zíde konkláva, na ktorom kardináli vo veku pod 80 rokov volia novú hlavu katolíckej cirkvi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet