Na hlavný obsah

Zuby si trhajú sami, kazy si lepia sekundovým lepidlom. Britániu sužuje nedostatok zubárov

Pomáhať sa snažia pojazdné ambulancie.

Zuby si trhajú sami, kazy si lepia sekundovým lepidlom. Britániu sužuje nedostatok zubárov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Spojené kráľovstvo zápasí s nedostatkom zubárov. Ľudia si dokonca trhajú zuby doma. Pomáha im charitatívna organizácia Dentaid. Vlastní niekoľko pojazdných ambulancií.

Neutíchajúca bolesť zubov a nedostatok zubárov znamenajú pre tisíce Britov len jediné – svojpomocný zákrok pred zrkadlom. Či už ide o trhanie zubov, alebo lepenie kazov sekundovým lepidlom. Pomáha pojazdná ambulancia.

„Snažíme sa pomôcť, ako len vládzeme, no nestíhame. Termíny sa v našom autobuse minuli za dve hodiny,“ uviedla hovorkyňa Dentaidu Jill Hardingová.

Nedostatku dentistov vo Veľkej Británii sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Viliam Ovsepian:

V štátnom zdravotníctve je málo zubárov, a preto nestíhajú prijímať pacientov.„Máme množstvo detských pacientov, ktorí trpia, a rodičia sa nemajú na koho obrátiť. Mrzí ma to, lebo týmto problémom vieme predísť, no mala by zakročiť vláda,“ priblížil zubár Greig Taylor.

„Každý rok investujeme do štátneho zubného sektora vyše 3,5 miliardy eur. Zubárom, ktorí si otvoria ambulanciu v odľahlých častiach krajiny, dáme navyše bonus 24-tisíc eur,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva Spojeného kráľovstva.

Kríza môže ešte len prísť

Konzílium všeobecných lekárov upozorňuje, že kríza ešte len môže prísť. V nedávnom prieskume na vzorke 3 145 ľudí zistilo, že tretina – teda 100-tisíc lekárov – zvažuje opustiť Britániu.

„Je to katastrofa a vôbec ma neprekvapuje, že ľudia chcú odísť za lepším životom a pracovnými podmienkami. Množstvo lekárov, ktorých poznám, už odišlo alebo čoskoro odíde do Austrálie, Nového Zélandu, do Kanady a Spojených arabských emirátov,“ dodal tajomník Britskej zdravotnej asociácie Robert Laurenson.

Hoci počet lekárov, ktorí v minulom roku skutočne odišli, bol nižší, ako ukazovali prieskumy, podľa odborníkov ide o varovanie pre vládu. Zatiaľ pomáha pojazdná ambulancia. No nemôže byť všade a súkromníci sú príliš drahí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet