Na hlavný obsah

Česká polícia preveruje niekoľko prípadov schvaľovania atentátu na R. Fica

Podľa spravodajkyne RTVS sa česká polícia poučila zo situácie na Slovensku.

Česká polícia preveruje niekoľko prípadov schvaľovania atentátu na R. Fica
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Profimedia

Atentát na premiéra Roberta Fica spôsobil zvýšenú aktivitu na sociálnych sieťach nielen na Slovensku, ale aj v Česku. Podobne ako u nás, aj tam sa našli ľudia, ktorí čin 71-ročného strelca schvaľovali. Viacerými prípadmi sa už zaoberá polícia. Podľa spravodajkyne RTVS v Česku Kataríny Vítkovej česká polícia prešetruje už asi desať prípadov.

„Za schvaľovanie trestného činu páchateľovi môžu súdy uložiť až ročné väzenie. To sa zatiaľ v Českej republike ešte nestalo,“ ozrejmila Vítková a pripomenula tiež útok na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity, po ktorom ho mnohí na sociálnych sieťach schvaľovali.

Polícia po atentáte vzniknutým okolnostiam prispôsobila aj bezpečnostné opatrenia pri ochrane ústavných činiteľov, či na MS v ľadovom hokeji. Podľa Vítkovej česká polícia zvyšovala bezpečnostné opatrenia vo vzťahu k chráneným osobám, ktoré mimochodom tiež MS v hokeji navštevujú.

„Taktiež k objektom, napríklad veľmi rýchlo po atentáte sa zvýšil dohľad nad budovou slovenského veľvyslanectva v Prahe,“ ozrejmila spravodajkyňa. V súvislosti s MS v hokeji sa zvyšovala ostražitosť najmä v Ostrave, kde v základnej skupine hrá práve slovenský tím.

„Krátko po útoku sa v ochrannej službe ČR kontrolovali pravidlá, vzťahujúce sa na účasť na rôznych verejných akciách chránených osôb, napríklad na politických mítingoch. Vieme, že zvýšený počet bezpečnostných zložiek sa dá očakávať aj počas prvej zahraničnej návštevy Petra Pellegriniho,“ informovala Vítková a dodala, že česká polícia si vzala veľké ponaučenie z toho, čo sa na Slovensku stalo.

Pozrite si celý rozhovor o situácii v Česku so spravodajkyňou RTVS Katarínou Vítkovou:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet