Na hlavný obsah

Gruzínsko prijalo zákon o „zahraničnom vplyve“. Nezabránili tomu protesty ani varovanie Európskej únie

Kontroverzný zákon vyvolal minulého roku v krajine protesty.

Gruzínsko prijalo zákon o „zahraničnom vplyve“. Nezabránili tomu protesty ani varovanie Európskej únie
Demonštranti mávajú vlajkou EÚ v blízkosti parlamentu na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu. Foto: TASR/AP

Gruzínsky parlament v utorok (14. 5.) v treťom čítaní schváli kontroverzný návrh zákona o „zahraničnom vplyve“, informovali tamojšie médiá. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Poslanci hlasovali za jeho prijatie v pomere 84 ku 30. Prezidentka Salome Zurabišviliová avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Na základe navrhovaného zákona o tzv. vonkajšom vplyve by sa musela každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia zaregistrovať ako „organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti“, ak na svoje financovanie získa viac než 20 percent prostriedkov zo zahraničia.

V reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen presadiť kontroverzný návrh zákona sa začali už začiatkom apríla masové protivládne protesty. Tie viedli k zadržaniu niekoľkých demonštrantov. Návrh zákona kritizuje aj Európska únia, Rada Európy či OSN.

Európska únia v utorok (14. 5.) varovala Gruzínsko, že prijatie kontroverzného zákona o „zahraničnom vplyve“ bude brániť jeho snahe o vstup do bloku.

„Členské krajiny EÚ majú jasno v tom, že ak bude tento zákon prijatý, bude to pre Gruzínsko vážna prekážka v jeho európskej perspektíve,“ povedal hovorca Európskej komisie Peter Stano.

Vládnuca strana návrh obhajuje s tým, že cieľom je zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. Legislatívu sa pritom snažila zaviesť už vlani, pre masové protesty ju však z rokovania parlamentu stiahla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet