Na hlavný obsah

Ak sa potvrdí pochybenie, minister vnútra by mal vyvodiť zodpovednosť za atentát na R. Fica, vyhlásil I. Štefunko

Kritizoval predčasné vyhlásenia M. Šutaja Eštoka.

Ak sa potvrdí pochybenie, minister vnútra by mal vyvodiť zodpovednosť za atentát na R. Fica, vyhlásil I. Štefunko
Poslanci Ivan Štefunko (PS) a Ján Richter (Smer-SD). Foto: RTVS

Poslanec Ivan Štefunko (PS) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 uviedol, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) by mal vyvodiť politickú zodpovednosť, ak sa potvrdí zlyhanie ochranky premiéra R. Fica.

„Je veľmi zložité hovoriť dopredu, že sa nič nestalo, keď máme postreleného premiéra,“ vyhlásil Štefunko v súvislosti s predčasnými vyhláseniami ministra vnútra o tom, že pri atentáte na Fica nedošlo k pochybeniam ešte predtým, ako samotné vyšetrovanie ukončili. Hovoril, že by sa mal „držať pri zemi“.

„Keby sa dokázalo, že ako minister vnútra, respektíve zložky, ktoré on riadi, pochybili, tak má prijať politickú zodpovednosť. Či už by on išiel preč, alebo či urobí reorganizáciu Policajného zboru a rôznych zložiek,“ ozrejmil opozičný poslanec.

Poslanec Ján Richter (Smer-SD) verí, že ak by závery vyšetrovania Úradu policajnej inšpekcie potvrdili pochybenie niektorej zo zložiek rezortu, tak by Šutaj Eštok zodpovednosť aj vyvodil.

Obaja sa však zhodli, že vyšetrovanie postupu ochranky treba nechať na odborníkov.

Verejné vystúpenia politikov

„Neviem si predstaviť, že by politici, vláda, ministri mali chodiť po kanáloch a báť sa ľudí,“ uviedol Richter. Výjazdové rokovania vlády sa podľa neho osvedčili a vždy sa konajú tam, kde ich ľudia potrebujú.

Ochranka sa bude musieť podľa neho poučiť z atentátu a pracovať efektívnejšie počas výjazdových rokovaní vládneho kabinetu. „Neexistuje, že politici nebudú medzi ľudí chodiť,“ dodal.

Podľa Štefunka treba posilniť bezpečnosť ústavných činiteľov. „Na druhej strane, keby sa ústavní činitelia skrývali pred občanmi, tak by teroristi vyhrali. A to nechceme,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko