Na hlavný obsah

Cena svadby sa môže odvíjať aj od jej termínu. Ako na jej organizácii najlepšie ušetriť?

Najlepšie je svadbu plánovať v predstihu.

Cena svadby sa môže odvíjať aj od jej termínu. Ako na jej organizácii najlepšie ušetriť?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Májovým svadbám v minulosti nepriali povery. V súčasnosti sa však stal vďaka rozkvitnutým stromom a kvetinám jedným z najobľúbenejších mesiacov na organizovanie svadobných osláv. Ani zatváranie sľubov celoživotnej lásky sa nevyhlo negatívnemu vplyvu inflácie.

Správny prístup a dobré plánovanie však vedia zabezpečiť šetrnejší prístup aj pri svadbách. Podľa event manažérky Ingrid Littmannovej si svadbu dokáže zorganizovať svojpomocne každý. Prichádza to však s istou časovou náročnosťou.

Ako sa dá ušetriť pri organizovaní svadby sme zisťovali v relácii RTVS Peniaze:

„Pokiaľ je človek viac pracovne vyťažený a má toho naozaj veľa, nestíha a skôr dôveruje profesionálom, ktorí majú viac skúseností, je lepšie osloviť nejakú agentúru. Pomôže s organizáciou – urobí všetko okolo svadby,“ povedala Littmannová.

Podotkla však, že sú aj ľudia, ktorí sa v organizácii svadby vyžívajú. Ide hlavne o nevesty, ktoré sa starajú okrem samotnej organizácie aj o dekorácie či darčeky pre hostí samy.

Ustriehnite si termín

Na cenu svadby má vplyv aj jej termín. Za hlavnú svadobnú sezónu sa považujú mesiace máj, jún, september a október. Ingrid Littmanová radí, že pri registrácii termínu mimo sezóny stačí párom niekoľko týždňov alebo mesiacov vopred. Pokiaľ má ísť o obrad vo svadobnej sezóne, treba začať plánovať skôr.

A aj keď organizácia svadby vo vlastnej réžii má svoje čaro, existuje tu riziko zlej skúsenosti s neoverenými dodávateľmi. Svadobné agentúry odporúčajú predovšetkým tých, na ktorých dostali pozitívne recenzie.

„Malo by ísť o agentúru, ktorá už má za sebou niekoľko svadieb, nemala by byť úplne nováčikovská. Pokiaľ vyberáme podľa ceny, tak si treba urobiť cenovú kalkuláciu u viacerých spoločností a potom vyberať. Ak vyberáme podľa kvality, nepozerať na cenu, ale na to, čo sa nám páči a čo chceme na svadbe mať,“ radí Littmannová.

Svadobný rozpočet.
Svadobný rozpočet.Foto: RTVS

Rozpočet na jedného hosťa sa začína na 60 eurách. Najväčšou položkou vo svadobnom rozpočte je hostina. Nasledujú svadobné šaty, honoráre kameramanov, fotografa, dídžeja, prípadne živej kapely.

Svadobné oslavy sa dajú poňať aj formou chatovej alebo bazénovej párty. Podľa Littmannovej potom zostávajú svadobčanom na pokrytie len náklady za jedlo a pitie – odpadajú náklady na šaty, respektíve oblek, výzdobu a podobné záležitosti.

Šetrenie vďaka veľtrhom

Pokiaľ človek plánuje veľkolepú svadbu v kaštieli, napríklad aj s pianistom pri obrade a pompéznymi dekoráciami, jej cena sa môže vyšplhať aj na 20-tisíc eur.

Pri svadbách sa oplatí plánovať v predstihu. Prísľubom ušetrených financií je aj návšteva svadobných výstav a veľtrhov. Podľa Ingrid Littmanovej ide o miesta, kde si človek dokáže zabezpečiť celú oslavu na mieru s výraznými zľavami.

„Priamo na výstavách a veľtrhoch firmy poskytujú výstavné zľavy a akcie. Pokiaľ má človek jasnú predstavu o tom, čo chce, vie si v priebehu dňa alebo dvoch dní, čo výstava trvá, zabezpečiť väčšinu svadby za lepšie ceny,“ dodala event manažérka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika