Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Atentátnik, ktorý postrelil R. Fica, podľa súdu tvrdil, že ho nechcel zabiť. Za útok sa ospravedlnil

Vyplýva to zo súdneho rozhodnutia.

Atentátnik, ktorý postrelil R. Fica, podľa súdu tvrdil, že ho nechcel zabiť. Za útok sa ospravedlnil
Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe v Handlovej. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Atentátnik, ktorý zaútočil na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), tvrdil, že premiéra nechcel zabiť. Na útok sa pripravoval a Ficovi sa zaň ospravedlnil.

Vyplýva to zo súdneho rozhodnutia o väzobnom stíhaní útočníka, ktorý premiéra minulý týždeň v stredu (15. 5.) niekoľkokrát postrelil. Súdny dokument zverejnila televízia ta3.

Strelec svoj čin zdôvodnil tým, že nesúhlasí s politikou terajšej vlády. Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici, v ktorej je Fico hospitalizovaný, vo štvrtok (23. 5.) uviedla, že zdravotný stav pacienta je naďalej vážny, ale stabilizovaný; zástupca nemocnice už cez víkend povedal, že politik je mimo ohrozenia života.

Fica mal postreliť 71-ročný spisovateľ a aktivista Juraj Cintula. Stíhaný je za pokus o úkladnú vraždu, za čo mu hrozí väzenie na 25 rokov alebo na doživotie.

Obžalovaný podľa súdu pri výsluchu k návrhu žalobkyne na jeho väzobné stíhanie povedal, že nemal v úmysle zavraždiť Fica.

Atentátnikovi sa v Správach RTVS venoval Erik Adamson:

„Uvedomuje si, že konal úplne neprípustne, nemal ublížiť poškodenému. Mal mu radšej odovzdať knihu, ktorú mal pre neho nachystanú. Úprimne ľutuje svoje konanie, ale opakuje, že strieľať vie a mieril tak, aby nepochybne neohrozil život poškodeného. Rovnako dával veľký pozor, aby ani náhodou neohrozil žiadneho človeka v dave ani ochranku,“ napísal sudca v zdôvodnení rozhodnutia, ktorým obvineného v sobotu poslal do väzby.

Útočník strieľal po tom, čo Fico po výjazdovom zasadnutí vlády prišiel na námestie v meste Handlová pozdraviť ľudí.

Rozhodol sa dva dni pre schôdzou

Obvinený pri policajnom výsluchu podľa súdneho dokumentu povedal, že zaútočiť na Fica sa rozhodol dva dni pred spomínanou schôdzou kabinetu, o ktorej sa dozvedel z rozhlasu. V deň útoku nasadol do vlastného vozidla a sám odišiel do Handlovej.

Vzal si legálne držanú pištoľ ČZ 75B, ktorú vlastní od roku 1992, a dva zásobníky; v každom z nich bolo asi desať nábojov. Na námestí v Handlovej potom čakal, kým členovia vlády vyjdú z kultúrneho domu, kde sa zišli na rokovaní.

Zo zverejnenej verzie dokumentu, v ktorej súd niektoré informácie vrátane osobných údajov neuviedol, vyplýva, že útočník sa postavil medzi ľudí, ktorí pri mobilných bariérach čakali na Fica.

Po príchode politika na neho opakovane vystrelil, a to v čase, keď Fico podával ruku niekomu z davu. Podľa súdu strieľal do oblasti trupu a brucha obete. Bezprostredne po útoku strelca spacifikovali príslušníci ochranky.

Nesúhlasí s politikou vlády

Útočník pri výsluchu na polícii podľa súdu povedal, že nesúhlasí s politikou súčasnej vlády, ktorú označil za judášsku voči Európskej únii. Nesúhlas vyjadril napríklad s rozpustením elitného útvaru slovenskej prokuratúry (ÚSP) a hlavne chcel, aby bola poskytnutá vojenská pomoc Ukrajine. Tá sa už vyše dvoch rokov bráni ruskej vojenskej invázii.

Práve terajšia Ficova vláda po svojom nástupe do úradu vlani v októbri zastavila zo štátnych zásob dodávky zbraní Kyjevu a presadila balík zmien v trestnom práve vrátane zrušenia ÚSP, ktorý v minulosti vykonával dohľad tiež nad vyšetrovaním káuz z doby skoršieho vládnutia Ficovho Smeru-SD.

Súdny dokument nespomína informácie, že by útočník mohol mať komplicov. Cez víkend zástupcovia vlády a civilnej tajnej služby povedali, že jednou z vyšetrovacích verzií je, že strelec nekonal sám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko