Na hlavný obsah

Banskú Bystricu trápi silný zápach. Obyvatelia si myslia, že sa šíri z okolitých fabrík

Najsilnejšie ho cítili v centre mesta.

Banskú Bystricu trápi silný zápach. Obyvatelia si myslia, že sa šíri z okolitých fabrík
Na snímke pohľad na Banskú Bystricu. Foto: RTVS

Banskobystričanov už niekoľko dní trápi intenzívny zápach. Domnievajú sa, že sa šíri z okolitých fabrík. Slovenský hydrometeorologický ústav žiadne zvýšené znečistenie ovzdušia v meste nezaznamenal.

Zápach sa šíril vo viacerých mestských častiach Banskej Bystrice. Najsilnejšie ho cítili obyvatelia v centre mesta, ktorí sa sťažujú, že sa to opakuje každý deň.

Na problémy so zápachom v metropole stredného Slovenska sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Lukáš Urbašík:

Na problém so zápachom zareagovala aj samospráva, ktorá oslovila firmy v meste a blízkom okolí. Všetky oslovené spoločnosti však podľa ich vyjadrení fungujú v bežnej prevádzke.

„Spoločnosť, ktorá v Slovenskej Ľupči spracúva priemyselné odpadové vody a biomasu, nás zároveň ubezpečila, že nedochádza ani k uvoľňovaniu nejakých škodlivých látok do ovzdušia,“ uviedla hovorkyňa mesta Banská Bystrica Zdenka Marhefková.

Slovenský hydrometeorologický ústav monitoruje kvalitu ovzdušia v Banskej Bystrici na dvoch miestach. Merajú hodnotu ozónu, oxidu dusíka a prachové častice.

SHMÚ nemonitoruje pachové látky

„Za posledný týždeň žiadna z týchto nameraných koncentrácií nevykazovala výrazný nárast oproti bežným hodnotám, ktoré dlhodobo meriame v týchto lokalitách. Nemonitorujeme však pachové látky v ovzduší,“ podotkol hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu Ivan Garčár.

Podľa odborníkov môže za výrazné šírenie zápachu predovšetkým nižší tlak vzduchu a zvýšená vlhkosť, ale aj kopcovité okolie Banskej Bystrice. Zatiaľ sa však nepodarilo zistiť, že odkiaľ sa šíri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny