Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Bayer Leverkusen mal na dosah druhú trofej v sezóne bez prehry. Vo finále Európskej ligy však nestačil na Atalantu

Útočník Atalanty Ademola Lookman strelil hetrik.

Bayer Leverkusen mal na dosah druhú trofej v sezóne bez prehry. Vo finále Európskej ligy však nestačil na Atalantu
Hráč Atalanty Ademola Lookman oslavuje gól proti Bayernu Leverkusen vo finále Európskej ligy. Foto: TASR/AP

Futbalisti Atalanty Bergamo zvíťazili v stredajšom (22. 5.) finále Európskej ligy UEFA v Dubline nad Bayerom Leverkusen 3:0. Nemeckému šampiónovi ukončili vďaka hetriku nigérijského útočníka Ademolu Lookmana rekordnú 51-zápasovú šnúru bez prehry vo všetkých súťažiach a získali zatiaľ najcennejšiu trofej v klubovej histórii. Doterajším najväčším úspechom Atalanty bol triumf v Talianskom pohári v roku 1963.

V dueli na Aviva Stadium bol v úlohe štvrtého rozhodcu Slovák Ivan Kružliak, ktorý pomáhal rumunskému rozhodcovskému triu na čele s hlavným Istvánom Kovácsom. Bayer našiel prvého premožiteľa po takmer roku, vlani 27. mája ho v Bundeslige zdolal VfL Bochum. Stále však môže zavŕšiť sezónu aspoň ziskom domáceho double. V sobotu (25. 5.) ho vo finále Nemeckého pohára DFB čaká 1. FC Kaiserslautern.

Atalante sa rýchlo podarilo dostať na koňa. Obrana Bayeru v 12. minúte nezachytila center Zappacostu do vápna, na ktorý si nabehol tieňovo bránený Lookman a poslal loptu do odkrytej bránky. Leverkusen mal v ďalšom priebehu územnú prevahu, ale do vyloženej šance sa nedostal.

Zato Atalanta premenila aj svoju druhú strelu do priestoru brány. Lookman sa po ľahkej strate lopty súpera zbavil Xhaku a nechytateľnou krížnou strelou prijal rolu finálového hrdinu už po necelej polhodine – 2:0. Bayer sa mohol vrátiť do zápasu v 35. minúte. Grimaldo dostal prihrávku za obranu, ale sám pred brankárom Mussom neuspel.

Atalanta udržala vedenie aj po zmene strán

Atalanta umne držala dvojgólový náskok aj po zmene strán. Súpera nepustila do ničoho, čo by zaváňalo hrozbou. Bayern bol vpredu neškodný, nenaštartovali ho ani striedania. V závere už musel viac riskovať, čo využil pohotový Lookman a umiestnenou strelou vystavil Kovářa do role štatistu – 3:0. Jeho tretiemu gólu v zápase predchádzala výborná prihrávka od Scamaccu.

Bayer sa pokúsil aspoň o čestný úspech, ale viaceré krížne centre neviedli ku gólu a neujala sa ani strela striedajúceho Hložeka, ktorá mierila nad bránku.

futbal

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport