Na hlavný obsah

Belgicko sa zaviazalo, že Ukrajine dodá 30 stíhačiek F-16. Prvé kusy dostane už tento rok

Belgicko poskytne do konca roka vojenskú pomoc v hodnote najmenej 977 miliónov.

Belgicko sa zaviazalo, že Ukrajine dodá 30 stíhačiek F-16. Prvé kusy dostane už tento rok
Na snímke bojové stíhačky F-16. Foto: TASR/AP

Belgicko poskytne Ukrajine do konca roka vojenskú pomoc v hodnote najmenej 977 miliónov eur. Do konca roka 2028 tiež dodá tridsať bojových lietadiel F-16.

Podľa belgického premiéra Alexandra De Crooa to vyplýva zo zmluvy, ktorú v utorok (28. 5.) podpísal s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Bruseli, píše agentúra Reuters.

Prezident Ukrajiny podobný pakt podpísal v pondelok v Madride a dnes popoludní ho ďalší čaká v Portugalsku.

Belgicko je súčasťou koalície krajín, ktorú dali dokopy Holandsko a Dánsko a ktoré pracujú na dodávke lietadiel F-16 Ukrajine brániacej sa ruskej invázii.

Belgicko pôvodne plánovalo poskytovať len výcvik ukrajinským pilotom a technickú a logistickú podporu.

Po prekvapivej návšteve Zelenského v Bruseli však vlani v októbri západoeurópska krajina oznámila, že lietadlá dodá tiež. Prvé z nich by mala Ukrajina dostať už tento rok, „ak to bude možné“, píše tamojší anglickojazyčný web The Brussels Times.

Zelenskyj zmluvu s De Crooom podpísal v utorok ráno, kým sa odobral na audienciu ku kráľovi. Okolo poludnia má v pláne návštevu vojenského letiska Melsbroek, kde sa stretne s belgickými pilotmi F-16, výcvikovými inštruktormi a technikami.

Zelenského návšteva Belgicka je po Španielsku druhou z troch zatiaľ avizovaných zastávok na ceste po západnej a južnej Európe, na ktorých ukrajinský prezident na základe predchádzajúcich rokovaní uzatvára bezpečnostné pakty a zháňa ďalšiu vojenskú pomoc pre svoju krajinu, ktorá v posledných týždňoch čelí novému vojenskému tlaku Ruska v severovýchodnej Charkovské oblasti. Rovnako pokračujú snahy inváznych vojsk postúpiť na východe krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet