Na hlavný obsah

Minister vnútra avizuje súbor opatrení na zvýšenie bezpečnosti ústavných činiteľov aj obyvateľov

Generálny prokurátor nevylúčil prekvalifikovanie atentátu na premiéra.

Minister vnútra avizuje súbor opatrení na zvýšenie bezpečnosti ústavných činiteľov aj obyvateľov
Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V krátkom čase by mal byť predložený návrh opatrení na zvýšenie ochrany ústavných činiteľov, ale aj štátu ako takého. Po stredajšom (22. 5.) zasadnutí Bezpečnostnej rady SR to avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Parlament by ich mohol schvaľovať na mimoriadnej schôdzi. Vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) doplnil, že prvé návrhy budú posudzovať na budúcotýždňovej bezpečnostnej rade.

„Pôjde o súbor legislatívnych aj technických opatrení,“ načrtol Šutaj Eštok. Ako doplnil, v prvom rade chcú garantovať bezpečnosť obyvateľov Slovenska.

Pracovná skupina pod vedením Úradu vlády SR bude zbierať všetky návrhy od jednotlivých rezortov. Ako načrtol, malo by ísť o opatrenia v technickej sfére. Informoval tiež o snahe opätovne prepojiť databázy všetkých bezpečnostných zložiek. „Čo bolo z nepochopiteľných príčin v minulom období zrušené,“ podotkol.

K aktuálnej bezpečnostnej situácii zasadalo v utorok (21. 5.) aj Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC). Ako informoval Šutaj Eštok, stupeň teroristického ohrozenia zostáva rovnaký.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zmena kvalifikácie atentátu a premiéra

Bezpečnostné zložky pracujú so všetkými vyšetrovacími verziami stredajšieho (15. 5.) atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), nesústredia sa len na jednu alebo dve. Povedal to generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Súčasná právna kvalifikácia útoku na premiéra sa podľa jeho slov môže ešte zmeniť. V súčasnosti sa atentát na premiéra vo vyšetrovaní kvalifikuje ako obzvlášť závažný trestný čin vraždy v štádiu pokusu.

Rokovaniu Bezpečnostnej rady SR sa v Správach RTVS venoval Timotej Pisch:

„Ak sa v spoločnosti vynárajú otázky, prečo sa to nevedie ako trestný čin terorizmu, odpovedám, že sa môže stať, že sa takto skutok prekvalifikuje, no len na základe výsledkov dokazovania,“ zdôraznil šéf prokuratúry.

Ubezpečil, že orgány činné v trestnom konaní robia všetky potrebné kroky, aby sa tento skutok v rozumnom čase vyšetril.

Na médiá a verejnosť sa obrátil s prosbou o zdržanlivosť. „Zdržme sa akýchkoľvek špekulácií, hypotéz a predčasných záverov,“ povedal. Dodal, že všetky štátne orgány, ktoré zodpovedajú za bezpečnosť, si plne uvedomujú svoje kompetencie a uplatňujú ich tak, aby sa občania na Slovensku cítili bezpečne.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.Foto: TASR/Jaroslav Novák

Uistil tiež, že ak to situácia dovolí, o stave vyšetrovania budú verejnosť informovať. „Teraz sme však v prvopočiatku vyšetrovania, je dôležité, aby sa všetky pochybnosti a špekulácie vyvrátili,“ argumentoval.

Politikom poskytli policajnú ochranu

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) priblížil, že polícia v súčasnosti realizuje 48 prípadov schvaľovania atentátu na premiéra, nenávistných prejavov či vyhrážania sa politickým predstaviteľom z radov koalície aj opozície.

„Je vysoký predpoklad, že to číslo realizovaných prípadov sa na konci dňa môže až zdvojnásobiť,“ upozornil Šutaj Eštok.

Dodal, že viacerým politickým predstaviteľom polícia poskytla osobnú ochranu. Ide o politikov z koalície, ale i jedného zástupcu opozície. V prípade potreby sa bude poskytovať aj tlačidlo, ktoré umožňuje v prípade rizika vyslať signál polícii.

„Prosím všetkých občanov, aby si uvedomili vážnosť situácie a razantný a tvrdý postup polície, ktorý sa v tomto prípade aplikuje,“ povedal minister.

Pozrite si tlačovú konferenciu po rokovaní Bezpečnostnej rady SR v súvislosti s atentátom na premiéra:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko