Na hlavný obsah

Boja sa o seba, svoje deti a zvieratá: Šelmy na banskobystrickom sídlisku obťažujú obyvateľov

Miestni ich pozorujú pravidelne cez deň aj večer.

Boja sa o seba, svoje deti a zvieratá: Šelmy na banskobystrickom sídlisku obťažujú obyvateľov
Líšky sa pohybujú po najväčšom banskobystrickom sídlisku. Foto: RTVS

Obyvatelia najväčšieho banskobystrického sídliska Sásová pozorujú už niekoľko týždňov skupinu líšok. Denne sa pohybujú blízko obydlí. Rodiny s malými deťmi, aj psíčkari sa obávajú, že by zviera mohlo zaútočiť.

Líšky si urobili brloh v starej nefunkčnej šachte priamo pod panelákmi. „Začína sa pomaly šíriť panika. Našťastie neútočia. No keď idú ľudia so psíkmi, stalo sa, že na nich vyskočila dospelá líška, lebo má tri mláďatá,“ priblížil domový dôverník Zdenko Žalud.

Miestni obyvatelia pozorujú líšky pravidelne cez deň aj večer. Na mieste sú údajne dve dospelé líšky a tri mláďatá.

Na situáciu s líškami na banskobystrickom sídlisku sa bol pre Správy RTVS z regiónov pozrieť redaktor Lukáš Urbašík:

Zodpovednosť za riešenie situácie má okresný úrad. Ten vydal výnimku na odlov líšok v intraviláne. Po obhliadke však zástupcovia z pozemkového a lesného odboru zhodnotili, že strieľať líšky v blízkosti ľudí nie je bezpečné.

„V tejto chvíli sa pristupuje k riešeniu uloženia pascí, ktoré by mali v prvom kole túto situáciu vyriešiť,“ uviedol prednosta okresného úradu v Banskej Bystrici Juraj Džmura.

Líšky sú však podľa poľovníkov mimoriadne inteligentné a chytiť ich do živolovnej pasce môže byť problém. Aj keď sa líšku podarí chytiť do pasce, tak sa tým problém nemusí vyriešiť.

„Keď ju odnesiete niekde do lesa, tak sa dostane do teritória iných líšok, ktoré tam majú svoj domovský okrsok. Vytlačia ju a zase sa len vráti do mesta,“ povedal viceprezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Poľovníci zároveň upozorňujú, aby sa ľudia k líškam nepribližovali a v žiadnom prípade ich nekŕmili, lebo aj keď navonok stratili plachosť, tak stále môžu na človeka zaútočiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny