Na hlavný obsah

Boje o východ Ukrajiny neutíchajú: Rusko údajne obsadilo šesť obcí

Ukrajinské úrady hlásia po útokoch zranených aj obete.

Boje o východ Ukrajiny neutíchajú: Rusko údajne obsadilo šesť obcí
Na ilustračnej snímke ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany v sobotu (11. 5.) oznámilo prevzatie kontroly nad piatimi obcami v ukrajinskej Charkovskej oblasti a jednou v Doneckej oblasti.

Ukrajinské úrady hlásia po ruských útokoch obete na životoch i zranených. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Ruské a ukrajinské sily v sobotu zvádzali boje na viacerých miestach pozdĺž frontovej línie v Charkovskej oblasti, píše DPA. Generálny štáb ukrajinskej armády uviedol, že Ukrajinci úspešne odvrátili ruskú ofenzívu.

Regionálny gubernátor Oleh Synehubov v sobotu oznámil, že z Charkovskej oblasti bolo evakuovaných viac než 1 700 ľudí.

Rusko podľa jeho vyjadrení prostredníctvom delostrelectva, mínometov a vzdušných síl zasiahlo viac než 30 rôznych miest či dedín. Najmenej tri osoby prišli o život a päť ďalších utrpelo zranenia, píše AP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (10. 5.) večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského vyjadrení v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva.

Rusko viaceré osady v Charkovskej oblasti obsadilo hneď na začiatku invázie vo februári 2022. V septembri toho istého roku sa však ukrajinským silám podarilo Rusov vytlačiť a odvtedy je táto oblasť prevažne pod kontrolou Kyjeva, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet