Na hlavný obsah

Branislav Tvarožek pomáhal počas SNP. Z toho, čo sa deje teraz, je mu smutno. Ľudstvo podľa neho stratilo pozitívnu ideológiu

Tvarožek kritizuje boj za peniazmi a materializmus.

Branislav Tvarožek pomáhal počas SNP. Z toho, čo sa deje teraz, je mu smutno. Ľudstvo podľa neho stratilo pozitívnu ideológiu
Branislav Tvarožek v RTVS Foto: RTVS

Relácia Interview :24 mala v Deň víťazstva nad fašizmom výnimočného hosťa. Branislav Tvarožek pomáhal počas Slovenského národného povstania. Neskôr bol v politickom procese odsúdený na päť rokov v Jáchymove a Karvinej, kde utrpel niekoľko vážnych nehôd. Ani po prepustení to nemal jednoduché, jeho rodina patrila k politicky prenasledovaným.

Tvarožek priznal, že je mu smutno z toho, čo všetko sa udialo po druhej svetovej vojne. Aktuálne zvyšovanie napätia vo svete a vojnu v tesnom susedstve Slovenska vníma veľmi zle.

„Je mi smutno z toho, kam sa ľudstvo chýli týmto svojim konaním. Lebo dnes ľudstvo akoby stratilo pozitívnu ideológiu a celé ľudské snaženie je len za korunami, za peniazmi. Nikto inú motiváciu k životu nemá, len materialistickú,“ myslí si Tvarožek.

Ani hrôzy druhej svetovej vojny nestačili na to, aby štáty konečne prestali využívať proti sebe vojenskú silu. „Vo väčšine týchto krajín sa ľudia hlásia za kresťanov a nič kresťanské nekonajú,“ povzdychol si Tvarožek. Poukázal na to, že tie isté hlúposti a nemorálnosti, ktoré popisuje už Biblia, sa dejú aj naďalej a ľudia sa nepoučia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko