Na hlavný obsah

Britská kráľovská rodina chystá zmeny. Palác oznámil ukončenie patronátu nad stovkami organizácií

Organizácie v Británii sa môžu uchádzať o kráľovského patróna.

Britská kráľovská rodina chystá zmeny. Palác oznámil ukončenie patronátu nad stovkami organizácií
Na snímke britský kráľ Karol III. a jeho manželka kráľovná Kamila. Foto: TASR/AP

Britský kráľ Karol III. a ďalší poprední členovia kráľovskej rodiny sa vzdajú patronátu nad takmer 200 dobročinnými a inými organizáciami. Je to výsledok preskúmania ich spojenia s viac ako 1 000 skupinami, oznámil v sobotu Buckinghamský palác. Informuje o tom agentúra Reuters.

Hodnotenie uskutočnili po smrti kráľovnej Alžbety II. s cieľom preskúmať všetky organizácie, s ktorými bola zosnulá panovníčka, Karol III. a jeho manželka kráľovná Kamila spojení, a to buď ako prezidenti, alebo patróni.

Alžbeta II. mala záštitu nad 492 organizáciami, zatiaľ čo jej syn a nástupca bol ako princ Charles patrónom 441 skupín. Kamila takto podporovala 100 organizácií. Po revízii si kráľ s manželkou patronát ponechali alebo ho odovzdali iným členom rodiny len v prípade zhruba 830 skupín.

Organizácie v Británii sa môžu uchádzať o kráľovského patróna, ktorý im pomôže propagovať ich prácu a získať uznanie pre ich výsledky, priblížil Reuters.

Takúto záštitu si udržia napríklad Kráľovská britská légia, najväčšia dobročinná organizácia poskytujúca podporu príslušníkom ozbrojených síl a ich rodinám, organizácia na ochranu zvierat Dogs Trust či organizácia na ochranu prírody Wildlife Trusts.

So závermi revízie oboznámia príslušné organizácie budúci týždeň, keď si v krajine pripomenú prvé výročie korunovácie Karola III., doplnil palác.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet