Na hlavný obsah

Revolučná génová terapia zachránila sluch 18-mesačnému dievčatku

Pôvodné prognózy boli, že dieťa nebude nikdy počuť.

Revolučná génová terapia zachránila sluch 18-mesačnému dievčatku
Opal Sandyová - 18-mesačné dievčatko, ktoré podstúpilo génovú terapiu. Foto: RTVS

Lekárom v Spojenom kráľovstve sa podarilo zachrániť sluch len 18-mesačnému dievčatku – vďaka revolučnej génovej terapii. Opal Sandyová z Oxfordshiru sa stala prvou pacientkou na svete, ktorej pomohla výmena poškodených génov za zdravé.

Len štyri dni po narodení Opal Sandyovej povedali lekári jej rodičom, že nikdy nebude počuť. Malá Opal sa narodila s genetickou sluchovou neuropatiou – poruchou, pri ktorej neuróny nedokážu prenášať zvuky z ucha do mozgu.

Chorobu spôsobuje nedostatok génu produkujúceho proteín a umožňujúceho komunikovať bunkám so sluchovým nervom. „Do vnútorného ucha pacientky sme zaviedli zdravý gén prostredníctvom vírusu, ktorý telo neskôr vylúčilo,“ vysvetlil chirurg Manohar Bance.

Revolučnej génovej terapii sa v Správach RTVS venoval redaktor Viliam Ovsepian:

„Nechceli sme riskovať žiadne komplikácie, a preto sme jej zaviedli minimálnu dávku vírusu do pravého ucha. Do ľavého sme umiestnili kochleárny implantát, ktorý nahrádza funkciu slimáka v uchu. V budúcnosti chceme zaviesť vírus so zdravým génom do oboch uší pacientov,“ ozrejmil pediater Richard Brown.

Operácia trvala 16 minút a po vyše 20 týždňoch malá Opal reaguje na šepot a snaží sa hovoriť prvé slová. „Keď som uvidela, že zareagovala na potlesk, neverila som vlastným očiam. Bol to pre nás zázrak,“ uviedla matka malej Opal Jo Sandyová.

Opal je prvou z 18 malých pacientov na svete, ktorí sa zapojili do klinickej štúdie. Len v Spojenom kráľovstve podľa odborníkov trpí zriedkavou sluchovou poruchou niekoľko tisíc detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet