Na hlavný obsah

Búrky môžu udrieť na celom území Slovenska, SHMÚ pre niektoré okresy zvýšil výstrahu. Hrozia aj prívalové povodne

Na niektorých územiach platí výstraha 2. stupňa.

Búrky môžu udrieť na celom území Slovenska, SHMÚ pre niektoré okresy zvýšil výstrahu.  Hrozia aj prívalové povodne
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Daniel Veselský

Na celom Slovensku sa môžu v piatok (24. 5.) vyskytnúť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa. V okresoch Veľký Krtíš a Lučenec hrozia prívalové povodne. Informuje o tom na webe.

SHMÚ zvýšil pre štyri okresy výstrahu pred búrkami na druhý stupeň. Informuje o tom na svojom webe. Výstraha druhého stupňa platí podľa meteorológov pre okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Banská Bystrica a Brezno do 14.00 h. Pre zvyšok Slovenska platí do večera výstraha prvého stupňa pred búrkami.

Prívalové povodne zároveň hrozia v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Lučenec a Veľký Krtíš. Aj v tomto prípade platí výstraha prvého stupňa.

Výstraha pred búrkami platí pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj od rána do 21.00 h. Pre Košický, Prešovský a Žilinský kraj ju meteorológovia vydali od 10.00 do 21.00 h.

Výstraha pred búrkami v piatok (24. 5.).
Výstraha pred búrkami v piatok (24. 5.).Foto: SHMÚ

„Je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami,“ priblížili.

 „Vzhľadom na opakované prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uviedol SHMÚ.

Doplnil, že intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov. Vyskytnúť sa môže aj stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov či podmytie cesty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko