Na hlavný obsah

Bývalí vlastníci bytov paneláku v Prešove, ktorý zničil výbuch plynu, sa novej bytovky na rovnakom mieste nedočkajú

Ceny pozemku stúpli a mesto si výstavbu nevie dovoliť.

Bývalí vlastníci bytov paneláku v Prešove, ktorý zničil výbuch plynu, sa novej bytovky na rovnakom mieste nedočkajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bývalí vlastníci bytov v prešovskom paneláku, ktorý pred rokmi zničil výbuch plynu a požiar, novú bytovku na pôvodnom mieste napokon nepostavia. Odradila ich výsledná cena, ktorú im oznámila firma. Radnicu kritizujú, že vybavovanie nového bývania trvalo dlho a medzitým stúpli ceny, ktoré si už nemôžu dovoliť.

Na jeseň sa bývalí vlastníci bytov tešili, že konečne získali stavebné povolenie. Napokon im však vybraná firma aktualizovala ceny, ktoré ich zaskočili.

„Pôvodná cena vychádzala nejakých 170-tisíc eur na byt a po aktualizácii o 100-tisíc viac. Je mi to ľúto a ťažko sa mi k tomu vyjadruje, keď zistíte, že celé to štvorročné úsilie bolo márne,“ uviedol predseda spoločenstva vlastníkov bytov zbúranej bytovky Mojmír Květoň.

Melánia Coraničová doteraz býva v podnájme. Nevie, čo bude ďalej. „Som veľmi nešťastná, viete čo, zajtra bude 52 rokov, ako som prišla do Prešova. Človek sa zobudí a nemá ničoho, nemá strechu nad hlavou,“ povedala obyvateľka zbúranej bytovky.

Stavbe novej bytovky v Prešove sa v Správach RTVS venoval redaktor Robert Latta:

Obyvatelia poukazujú na to, ako dlho trvalo, kým získali všetky povolenia. Namiesto pôvodných parkovacích miest museli vytvoriť vlastné – v rámci samotnej bytovky a medzi požiadavkami zo strany úradu boli aj polopodzemné kontajnery. Tie pritom takmer nikde v meste nie sú.

„Je to smutné, že to dopadlo tak, ako to dopadlo. Predstavy boli úplne iné, myslím si, že keby tie veci prebiehali tak, ako by mali prebiehať, tak už tu bývame. Podľa mňa to trvalo veľmi dlho,“ vyhlásil obyvateľ zbúranej bytovky Marek Majoroš.

Obyvatelia chcú projekt predať

Bývalá primátorka Andrea Turčanová v písomnej odpovedi poprela, že by vedenie mesta do procesu zasahovalo. Tvrdí, že sa, naopak, snažili, aby bolo miesto po bytovke čo najskôr sanované. „Je mi veľmi ľúto, ak sa rozhodli s odstupom času svoj zámer nerealizovať, ale nemôžu za to viniť vedenie mesta a ani mestský úrad,“ skonštatovala.

Súčasný primátor sa tentoraz nevyjadril. V novembri však aj on uviedol, že spomínané požiadavky vnímal ako zvláštne. „Niektoré z nich úplne nielen ako absurdné, ale ako ťažko alebo zle splniteľné,“ povedal primátor mesta Prešov František Oľha.

Celý projekt aj so stavebným povolením chcú teraz obyvatelia predať. „Čo sa týka stavebného povolenia, to, samozrejme, platí aj v prípade, že tento projekt bude predaný nejakému súkromnému developerovi,“ uviedol hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

Otázne je, čo bude s pamätnou tabuľou, ktorá mala byť umiestnená na novej bytovke. „Budem mať záujem, aby pamätná tabuľa bola nainštalovaná novým majiteľom, ešte neviem, akým spôsobom uzavrieme dohodu,“ uzavrel Květoň.

Možných záujemcov o pozemok a výstavbu sa s ponukou ešte len chystajú osloviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny