Na hlavný obsah

Čas na vybavenie hlasovacieho preukazu pre eurovoľby sa kráti: Na elektronickú žiadosť zostáva pár hodín

O preukaz treba požiadať obec.

Čas na vybavenie hlasovacieho preukazu pre eurovoľby sa kráti: Na elektronickú žiadosť zostáva pár hodín
Voliči vhadzujú obálky s hlasovacími lístkami do volebnej urny. Foto: TASR/František Iván

Už len počas pondelka (20. 5.) môžu voliči požiadať elektronicky o vybavenie hlasovacieho preukazu. Preukaz im umožňuje počas júnových eurovolieb hlasovať aj mimo trvalého bydliska v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. O preukaz treba požiadať obec.

E-mailom tak treba urobiť v priebehu pondelka. Osobne môže volič preukaz vybaviť najneskôr posledný pracovný deň pred voľbami, čiže do 7. júna. Informuje o tom na svojom webe ministerstvo vnútra.

V žiadosti o preukaz treba uviesť meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz.

Obec zašle preukaz najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti doporučenou zásielkou „Do vlastných rúk“. Osobne alebo prostredníctvom splnomocnenca sa dá preukaz vybaviť v úradných hodinách obce.

Spolu s hlasovacím preukazom musí volič vo volebnej miestnosti predložiť aj občiansky preukaz alebo pobytový preukaz občana Európskej únie. Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Kandiduje 23 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť pätnásť europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko