Na hlavný obsah

Cena cukru klesá, pociťujeme to aj v obchodoch. Nakupujeme ho výrazne lacnejšie než vlani

Sú za tým aj svetové ceny.

Cena cukru klesá, pociťujeme to aj v obchodoch. Nakupujeme ho výrazne lacnejšie než vlani
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cena cukru klesá. Na svetových trhoch je aj o tretinu nižšia ako vlani na jeseň. Prepad sa odzrkadľuje aj na pultoch obchodov. Cukor aktuálne kupujeme výrazne lacnejšie ako pred rokom. Svetové ceny ovplyvňujú aj naše cukrovary.

Ešte v novembri sa jedna libra cukru, teda necelého pol kilogramu, predávala na svetových trhoch za približne 28 dolárových centov (asi 0,26 eura). Dnes je to asi o tretinu menej.

Cenám cukru sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Dôvodom je to, že sa očakáva prebytok, predovšetkým z Brazílie. Tam sa očakáva, že bude možno historicky druhá najvyššia úroda alebo produkcia tohto cukru,“ priblížila analytička Eva Sadovská.

„Keď je svetový trh na nízkych úrovniach, tak začína sa určitý tlak aj na lokálne ceny. My sa musíme prispôsobovať aj cenovo, aj všetkým,“ pokračoval predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič.

Graf: Vývoj cien cukru.
Vývoj cien cukru.Foto: RTVS

„Už v marci tohto roku sme evidovali medziročný pokles cien o približne 18 percent,“ podotkla Sadovská.

Stopercentne sebestační

Cukor na Slovensku zostáva jedinou potravinou, v ktorej sme na 100 percent sebestační. Navyše ho vyrábame zo stopercentne domácej suroviny – slovenskej cukrovej repy. K jej pestovaniu sa po rokoch vrátil aj vysokoškolský poľnohospodársky podnik v Nitre.

„Samozrejme, pre to, že cenovo je to veľmi rentabilné a taktiež aj z pohľadu zlepšenia osevného postupu. Tento rok ešte necítime nejaký prepad cien,“ skonštatoval zástupca Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU Jakub Mankovecký.

Cenu za cukrovú repu si totiž farmári s cukrovarmi dohadujú dopredu pred sezónou. Výkyvy z uplynulých mesiacov tak na ňu tento rok nemajú vplyv a neprinesú im straty. Po poklese cien ich nateraz nepociťujú ani cukrovary. „Zatiaľ to vychádza, ale čakajú nás možnože zopár ťažkých rokov je pred nami,“ uviedol Abelovič.

„V budúcich rokoch, ak sa situácia nezlepší a nezmení, tak môžu byť problémy s cenami a s nimi aj so záujmom pestovateľov. Pokles plôch by mohol znamenať pokles sebestačnosti, čo by malo vplyv aj na naše cukrovary. Z ich pohľadu je nutné udržať podpory pre sektor,“ podotkol Mankovecký.

„Tak ako v súčasnosti platnej spoločnej poľnohospodárskej politike, takisto aj v novej spoločnej poľnohospodárskej politike na roky 2028 – 2034, ktorá sa začína formulovať,“ dodal Abelovič. Na Slovensku sme v minulosti mali desať cukrovarov, dnes fungujú posledné dva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika