Na hlavný obsah

Českí meteorológovia varujú pred intenzívnymi búrkami, hrozí aj tornádo

Juhozápad Česka majú zasiahnuť prívalové dažde i krúpy.

Českí meteorológovia varujú pred intenzívnymi búrkami, hrozí aj tornádo
Ilustračná snímka. Foto: Tomáš Blažek/MFDNES + LN/Profimedia

Na juhozápade Česka v utorok (21. 5.) hrozia silné búrky s prívalovými zrážkami a krupobitím. Výstrahu pred nimi vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podľa ktorého budú priaznivé podmienky aj pre vznik tornáda. Meteorológovia to uviedli na sociálnej sieti X.

„V súvislosti s tlakovou nížou postupujúcou z Álp na sever sa môžu počas popoludňajších, večerných a nočných hodín vyskytnúť v juhozápadnej polovici územia silné búrky,“ napísal ČHMÚ.

Aktuálne sa už podľa meteorológov tvoria na severe republiky a postupovať by mali k severu a severovýchodu. Môžu ich sprevádzať intenzívne zrážky aj menšie krúpy. Silnejšie búrky s trvalejším a výdatnejším dažďom však očakávajú až neskôr popoludní a večer v juhozápadnej polovici Čiech.

„Nebezpečné budú najmä prívalovými zrážkami, keď môže za krátku dobu napršať 30 milimetrov zrážok. V opakovaných búrkach to môže byť ojedinele aj cez 50 milimetrov,“ spresnil ČHMÚ.

Neskoršiu výstrahu vydali meteorológovia aj pre časti Juhočeského, Juhomoravského kraja a Vysočiny pred búrkami, ktoré môžu prísť z Rakúska. Očakávajú tam intenzívne zrážky, silnejšie nárazy vetra aj menšie krúpy.

Upozornili aj na možnosť vzniku tornáda. „Dnes je v spodných vrstvách troposféry pomerne dynamické prostredie a spodná základňa oblačnosti bude lokálne nízko. To môže nahrávať tvorbe prípadných veterných vírov, ako napríklad tromby alebo tornáda,“ podotkol ČHMÚ.

Dodal, že aj napriek priaznivým podmienkam je pravdepodobnosť ich vzniku malá a nedá sa vopred bližšie predpovedať. Podľa meteorológov sa môžu vyskytnúť aj mimo oblastí výstrahy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet