Na hlavný obsah

Chorvátske pláže opäť zaplavili výkaly. Na situáciu upozorňovali už vlani, nič sa nezmenilo

Hovoria o ekologickej katastrofe.

Chorvátske pláže opäť zaplavili výkaly. Na situáciu upozorňovali už vlani, nič sa nezmenilo
Pohľad na obec Jelsa v Chorvátsku. Foto: Unsplash

Pláže chorvátskeho ostrova Hvar, konkrétne tie v oblasti obce Jelsa, znečisťujú splašky. Fekálie či odpadový olej sa tam dostávajú z výletných lodí. Píše o tom chorvátsky portál Slobodna Dalmacija. Hovorí o ekologickej katastrofe.

Web sa odvoláva na videá, ktoré mu poskytol pracovník cestovného ruchu Veljko Drinkovič. Ten znečistenie zachytil pozdĺž úseku od zátoky Zenčišče do Basiny. Na rovnaký problém upozorňovali už aj vlani, podľa Drinkoviča sa s ním však nič neurobilo a splašky do kanála Hvar vytekajú ďalej.

Znečistenie rôznych pobreží závisí aj od morských prúdov. „Ak fúka mistrál, oblasť Prapatna a Makarca je ohrozenejšia, ráno máme krištáľovo modré more a poobede je všetko hnedé,“ vysvetlil Drinkovič.

Škvrny podľa neho môžu dosahovať priemer aj viac ako 150 metrov. Objavujú sa v čase, kedy sa lode z Hvaru vracajú na pevninu.

Podľa Drinkoviča sa nedodržiava námorný kódex a úrady by mali skontrolovať kapitánov lodí. „Vlani to však zrejme nikto nekontroloval, no teraz urobím všetko pre to, aby sa to konečne zmenilo a ľudia už v takomto prostredí nežili,“ pokračoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet