Na hlavný obsah

Do eurovolieb kandiduje zatiaľ najviac žien: Môžu do európskej politiky priniesť žiadaný pokoj?

O priazeň voličov sa uchádza takmer sto žien.

Do eurovolieb kandiduje zatiaľ najviac žien: Môžu do európskej politiky priniesť žiadaný pokoj?
Plénum Európskeho parlamentu. Foto: RTVS

V nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu kandiduje na Slovensku doposiaľ najviac žien. O priazeň voličov sa ich uchádza takmer sto.

Atmosféra v spoločnosti je dlhodobo napätá. Podľa politických marketérov dopomohli k polarizovanej spoločnosti aj parlamentné a prezidentské voľby, ktoré sa konali v krátkom slede.

Už o týždeň nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu, pričom kampaň poznačil atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

„Sme tesne pred eurovoľbami a aj tu treba hovoriť o potrebe upokojenia, noblesy a kultivovanosti v komunikácii, vrátane tej politickej v Európskom parlamente,“ priblížila sociologička Sylvia Porubänová.

Empatia a pokoj

Politológovia ako príklad pokojnej a slušnej komunikácie často používajú vystupovanie prezidentky.

„Snažila som sa viesť politiku spôsobom, ktorý je slušný, korektný, vecný. Považujem ho za jediný správny a možný, byť k sebe rešpektujúci, čo vôbec neznamená, že nemáte na niečo názor,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Podľa psychologičky pôsobia ženy v krízových alebo stresových situáciách pokojnejšie ako muži. Kým muži sú útočnejší, ženy sú viac empatické.

„Muži dokážu reagovať na stres a situácie možno oveľa praktickejšie. Ženy na druhej strane, tým, že volia skôr upokojovanie, spájanie, zdieľanie sa, pomoc, podporu, zbližovanie, deeskalovanie napätia. Preto treba, aby v kolektívoch, aj v politike, mali zastúpenie,“ vysvetlila psychologička Zuzana Juráneková.

Či to bude znamenať aj iný štýl politiky či nastoľovanie nových tém, sa pre Správy RTVS pýtala redaktorka Katarína Wildová:

Kandiduje 97 žien

V Bruseli momentálne zastupujú Slovensko štyri ženy. Po nadchádzajúcich voľbách by to mohlo byť aj viac, lebo sa zvýšil počet záujemkýň o túto funkciu. V eurovoľbách, ktoré budú už na budúci týždeň, ich kandiduje 97.

„Samotné číslo nie je dôležité. Dôležitý je percentuálny podiel žien, aký je zastúpený na kandidátnych listinách. Môžem povedať, že pre tieto voľby je podiel najvyšší. Je to takmer 30 percent,“ priblížila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministertsva vnútra Eva Chmelová.

Nemusia automaticky priniesť pokoj

Podľa politológa by však vyššie zastúpenie žien v politike nemuselo automaticky priniesť žiadaný pokoj.

„Sú určite političky, ktoré volia slušnejší jazyk, ale keď sa pozrieme aj do súčasného parlamentu, nájdeme tam osobnosti, ktoré volia slovník porovnateľný s mužskou populáciou,“ uviedol politológ Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

Aj podľa sociologičky by viac žien v politike nemuselo znamenať pokoj, ale skôr väčšiu racionalitu.

„Väčšia zvoliteľnosť žien, aj v prípade eurovolieb, znamená to, že bude väčšia pozornosť venovaná témam, ktoré sa reálne týkajú každodenného života všetkých ľudí. Menej času sa bude venovať tzv. politickému pleticháreniu,“ povedala sociologička.

Politológ dodáva, že zmier v politike je dôležitý, no nezáleží na pohlaví, ale na slovách, ktoré politici pri svojich prejavoch zvolia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko