Na hlavný obsah

Otázky a odpovede: Smie Donald Trump po uznaní viny kandidovať na prezidenta USA a hrozí mu väzenie?

Exprezident USA Donald Trump sa na súd vráti 11. júla.

Otázky a odpovede: Smie Donald Trump po uznaní viny kandidovať na prezidenta USA a hrozí mu väzenie?
Na snímke exprezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Porota uznala bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa vinným vo všetkých 34 bodoch obžaloby v prípade podplácania výmenou za mlčanlivosť a s tým súvisiaceho falšovania obchodných záznamov.

Prípad sa týkal podplácania pornoherečky Stormy Daniels (vlastným menom Stephanie Cliffordovej) výmenou za jej mlčanlivosť.

Podľa výpovede 45-ročnej herečky mala s Trumpom v roku 2006 viackrát pohlavný styk. Vtedy už bol Trump ženatý so súčasnou manželkou Melaniou. Pred víťaznými prezidentskými voľbami v roku 2016 jej zaplatili za to, aby o tom mlčala.

Čo bude nasledovať?

Donald Trump sa na súd vráti 11. júla – na tento deň sudca Juan Merchan naplánoval pojednávanie o treste.

Americkí komentátori odhadujú, že súdny proces sa potiahne mnoho mesiacov a konečný verdikt bude známy až po prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 5. novembra.

Môže Donald Trump kandidovať na prezidenta aj po uznaní viny?

V súčasnosti neexistuje žiadny federálny zákon, ktorý by bránil uznanej osobe kandidovať na prezidenta.

Ústava USA na kandidatúru na prezidenta požaduje vek aspoň 35 rokov, osoba musí byť rodeným občanom USA a žiť v USA minimálne 14 rokov. Uznanie viny preto automaticky nevylučuje možnosť kandidovať.

Odvolá sa Donald Trump?

Donald Trump sa podľa svojho právneho zástupcu proti rozsudku čo najskôr odvolá. Newyorské pravidlá stanovujú, že odvolanie možno podať v okamihu, keď je známy rozsudok

Môže ísť Donald Trump do väzenia?

Trump by mohol dostať až štyri roky väzenia, ale právni experti očakávajú, že sudca mu udelí skôr podmienečný trest a pokutu.

Sudca bude pri vynášaní rozsudku pravdepodobne zohľadňovať niekoľko faktorov vrátane Trumpovho veku. Trest by mohol zahŕňať aj dohľad.

Po vynesení rozsudku je teda nepravdepodobné, že Trump opustí súd v putách, keďže by mal počas odvolania zostať na slobode na kauciu.

Môže Donald Trump voliť, ak bol uznaný za vinného?

Je pravdepodobné, že Trump bude môcť voliť v prezidentských voľbách na jeseň tohto roku. Podľa zákonov Floridy – kde má Trump trvalý pobyt – osoba s odsúdením za trestný čin z iného štátu nemá právo voliť len vtedy, „ak by odsúdenie spôsobilo, že by osoba nemala právo voliť v štáte, kde bola odsúdená“.

Trump bol odsúdený v New Yorku, kde majú osoby odsúdené za trestné činy právo voliť, pokiaľ nie sú v súčasnosti vo väzení. To znamená, že pokiaľ Trump nebude 5. novembra za mrežami, mal by byť oprávnený voliť.

Existujú príklady iných politikov, ktorí kandidovali v USA napriek právnym problémom?

V minulosti existovali prípady politikov, ktorí kandidovali alebo zastávali verejnú funkciu napriek právnym problémom. Napríklad Eugene V. Debs kandidoval na prezidenta USA v roku 1920 z väzenia.

Trump sa však stal prvým bývalým prezidentom USA, ktorý bol odsúdený v trestnom procese. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet