Na hlavný obsah

EÚ má pripravený miliardový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Použitie peňazí však blokuje Maďarsko

Ďalšia podpora Ukrajiny je hlavnou témou rokovania ministrov obrany EÚ.

EÚ má pripravený miliardový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Použitie peňazí však blokuje Maďarsko
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska únia má pripravený balík v hodnote 6,7 až 6,9 miliardy eur na vojenskú pomoc Ukrajine, uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Použitie peňazí však blokuje Maďarsko. Ďalšia podpora Ukrajiny je aj hlavnou témou utorkového (28. 5.) rokovania ministrov obrany členských štátov.

Borrell dúfa, že sa ministrom podarí čoskoro všetky problémy prekonať, aby sa pomoc do Kyjeva dostala čo najskôr.

„Situácia na bojisku je kritická a naša pomoc im môže významne pomôcť,“ povedal Borrell. Rokovania ministrov obrany EÚ sa zúčastní aj šéf NATO Jens Stoltenberg.

Ministri sa prostredníctvom videohovoru spoja s ukrajinským ministrom obrany Rustemom Umerovom.

Európska únia v marci rozhodla o zvýšení prostriedkov v takzvanom Európskom mierovom nástroji (EPF) o päť miliárd eur, ktoré budú určené práve na vojenskú pomoc Ukrajine.

Maďarsko s vytvorením fondu súhlasilo

Na vytvorení špeciálneho fondu na pomoc Ukrajine (Ukraine Assistance Fund, UAF) v rámci EPF sa vtedy na rokovaní v Bruseli zhodli ministri zahraničia EÚ, teda aj Maďarsko.

Práve ale čerpanie z tohto fondu teraz Budapešť podľa diplomatických zdrojov ČTK blokuje. A blokuje aj niekoľko ďalších návrhov súvisiacich s pomocou Ukrajine.

„Majú obavy napríklad kvôli tomu, ako na Ukrajine zaobchádzajú s maďarskými menšinami,“ uviedol na adresu Maďarska Borrell.

„Súvisí to s obranou ich národných záujmov. Brániť národné záujmy chce každý, na to má právo,“ dodal.

Ako však zdôraznil, brániť národné záujmy je jedna vec, druhou vecou sú ale dôsledky, ktoré blokovanie určitého rozhodnutia môže mať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet