Na hlavný obsah

EÚ a NATO vyzvali Gruzínsko, aby stiahlo kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

Proti zákonu protestujú desaťtisíce ľudí.

EÚ a NATO vyzvali Gruzínsko, aby stiahlo kontroverzný zákon o zahraničných agentoch
Proti kontroverznému zákonu o zahraničných agentoch protestujú v Gruzínsku desaťtisíce ľudí. Foto: ČTK/imago stock&people/Martin Pedaja

Európska únia aj Severoatlantická aliancia (NATO) v stredu (15. 5.) vyzvali Gruzínsko, aby stiahlo svoj kontroverzný zákon o zahraničných agentoch, ktorý parlament v utorok (14. 5.) definitívne schválil napriek protestom desiatok tisíc ľudí v uliciach. Prijatím zákona podľa EÚ a NATO Tbilisi schádza z cesty k vstupu do týchto inštitúcií.

„Rozhodnutie o ďalších krokoch má v rukách Gruzínsko samo. Vyzývame tamojšie úrady, aby zákon stiahli,“ cituje agentúra Reuters vyhlásenie šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella. Podobne sa vyjadril aj hovorca NATO, ktorý rovnako v mene Aliancie vyzval Gruzínsko na „zmenu kurzu a rešpektovanie práva na nenásilný protest“.

Kritici vlády opatrenia označujú za „ruský zákon“, spísaný po vzore Ruska, kde podobná legislatíva umožnila Kremľu potlačiť opozíciu a umlčať nezávislé médiá. Podľa vládnej strany, Gruzínskeho sna má chystaná norma vniesť poriadok do financovania mimovládnych organizácií.

Zákon vyžaduje, aby sa organizácia, ktorá dostáva viac ako pätinu svojho rozpočtu zo zahraničia, zaregistrovala ako „organizácia nesúca záujmy cudzej moci“. Gruzínsky sen podobný návrh vlani po rozsiahlych protestoch stiahol, pred niekoľkými týždňami však oznámil, že predlohu mierne upravil a znovu ju predložil parlamentu.

V Tbilisi sa odvtedy konajú veľké demonštrácie. Opoziční lídri prisľúbili, že v ich organizovaní plánujú pokračovať aj teraz, keď už je zákon parlamentom schválený. Tajomník prezidentky Salome Zurabišviliovej avizoval, že hlava štátu bude zákon vetovať, Gruzínsky sen má však dostatok poslancov, aby veto prehlasoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet