Na hlavný obsah

Európsky parlament ako Národná rada, Európska komisia ako vláda Únie: Nemýľte si európske inštitúcie

Z volieb vzíde 720 europoslancov. Slovensko bude zastupovať 15 z nich.

Európsky parlament ako Národná rada, Európska komisia ako vláda Únie: Nemýľte si európske inštitúcie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dvadsať rokov členstva v Európskej únii nám prináša výhody aj záväzky. Smerovanie 27-čky môžeme ovplyvniť aj voľbou poslancov do europarlamentu – 8. júna. Z eurovolieb vzíde 720 europoslancov. Slovensko bude zastupovať 15 z nich.

Podľa posledného prieskumu Eurobarometer sa o voľby do europarlamentu zaujíma 43 percent Slovákov. Doteraz bola naša účasť v eurovoľbách najnižšia z celej Únie.

Inštitúciám Európskej únie sa v Správach RTVS venovala redaktorka Viktória Bellová:

„Neuvedomujeme si to, pretože niekedy ten zákon príde z Národnej rady, ale je prevzatý z európskej legislatívy, ktorú sme schválili. Takže naozaj radím ľuďom, aby si uvedomili, že Európsky parlament má význam pre ich život,“ hovorí šéf zastúpenia EP na Slovensku Róbert Sermek.

Europoslanci po zvolení uzatvárajú rôzne koalície a partnerstvá so svojimi kolegami. Väčšina z nich patrí do jednej zo siedmich frakcií. Nespája ich geografický, ale politický prienik. Pre poslanca, ktorý je súčasťou frakcie, je omnoho ľahšie niečo presadiť.

Európsky parlament ako Národná rada

Pre zjednodušenie by sme Európsky parlament mohli prirovnať k Národnej rade 27-čky. Európska komisia zase funguje ako vláda Únie. Zasadajú tam eurokomisári, ktorí sú de facto jej ministrami. Na jej čele aktuálne stojí Ursula von der Leyenová.

K dodržiavaniu európskej legislatívy sa dobrovoľne prihlásili všetky členské krajiny vstupom do európskej rodiny. Eurokomisia preto kontroluje aj jej dodržiavanie. Ďalšou inštitúciou EÚ je Európska rada, teda prezidenti a predsedovia vlád členských štátov, ktorí sa pravidelne stretávajú na samitoch v Bruseli.

Rozhodujú o smerovaní a politických prioritách Únie. Svojimi podpismi dávajú zároveň definitívnu zelenú európskym zákonom a nariadeniam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet