Na hlavný obsah

Farmár v Turecku púšťa sliepkam Mozarta, aby znášali viac vajec. Tvrdí, že to funguje

Predtým skúšal rôzne kŕmne zmesi aj lieky.

Farmár v Turecku púšťa sliepkam Mozarta, aby znášali viac vajec. Tvrdí, že to funguje
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Farmár na juhovýchode Turecka začal púšťať sliepkam klasickú hudbu, aby znášali viac vajec, informoval turecký denník Daily Sabah. Podľa neho bol turecký senior s experimentom úspešný.

Teraz sa snaží ešte viac zlepšiť nosnosť svojich sliepok a púšťa im Mozarta a Beethovena. „Hrám im hudbu zatiaľ asi dva týždne. Upokojuje ich to a znášajú viac vajec,“ opísal sedemdesiatročný Azíz Teymur tureckým médiám.

„Od 30 sliepok som mával len dve až tri vajcia denne, teraz ich zbieram 12 za deň,“ pochvaľuje si muž z provincie Batman. Sliepky začal Teymur chovať, až keď šiel do dôchodku.

Keď mu ale dlho neznášali, konzultoval to s veterinármi a skúšal rôzne kŕmne zmesi aj lieky. Potom vraj začal hľadať riešenie na internete, kde sa dočítal o farmári, ktorý púšťaním klasickej hudby kravám zvýšil ich dojivosť.

Pred niekoľkými rokmi turecké médiá písali aj o farmárovi z provincie Aksaray, ktorý skúšal klasickú hudbu u kráv. „Keď sú v pokoji a pohode, doja viac,“ povedal vtedy Izzet Koçak, ktorý experimentoval aj s virtuálnou realitou.

Kravám zaobstaral špeciálne okuliare, ktorými im v kravíne premietal zelené pastviny. Robil to ale vždy len asi 20 minút denne a stádo púšťal aj na skutočnú lúku, napísala vtedy agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet