Na hlavný obsah

Formát hokejových MS: Takto sa určujú semifinálové dvojice

Slovensko sa v prípadnom semifinále určite nestretne so Švajčiarskom ani Fínskom.

Formát hokejových MS: Takto sa určujú semifinálové dvojice
Na snímke zľava Pavol Regenda (Slovensko) a Victor Hedman (Švédsko) bojujú o puk. Foto: TASR/Michal Runák

Vo štvrtok (23.5.) sú na programe štvrťfinálové zápasy hokejových Majstrovstiev sveta 2024 v Česku. Štvorica víťazov z týchto duelov dohrá zvyšok turnaja v Prahe, kde sa pobije o medaily. Priblížime vám, ako formát určuje semifinálové dvojice a kto za akých okolností môže byť v prípade postupu Slovenska jeho súperom.

Nechceme predbiehať, slovenská reprezentácia musí v prvom rade zvládnuť náročný štvrtkový súboj proti favoritovi z Kanady. Ako ale ďalej funguje nasadzovanie do semifinále? Na úvod si pripomeňme štvrťfinálové dvojice.

Štvrťfinále MS

Kanada – Slovensko
Švédsko – Fínsko
Švajčiarsko – Nemecko
USA – Česko

Pravidlá turnaja hovoria, že pri zostavovaní semifinálových duelov zohráva hlavnú úlohu umiestnenie v základnej skupine. V prípade výhry Švédska nad Fínskom by sme sa tak stretli v semifinálovom súboji práve s víťazom našej B-skupiny, ktorému sme v utorok (21.5.) podľahli vysoko 1:6. Treba podotknúť, že ani jednému tímu v tomto stretnutí o nič nešlo.

Situácia by bola komplikovanejšia, ak by Fínsko vyradilo Švédsko. Fínsko skončilo, podobne ako Slovensko, štvrté v skupine. Keďže ale získalo menej bodov, v semifinále by ho čakal najvyššie nasadený tím. Zrak vtedy treba upriamiť na duel Švajčiarska s Nemecko.

Ak Švajčiari zvíťazia, stretnú sa s Fínskom a na Slovákov bude čakať úspešnejší z dvojice USA – Česko. Ak by, naopak, postúpilo Nemecko, stalo by sa súperom Slovenska a na Fínsko by čakal víťaz duelu USA – Česko.

V pomerne komplikovanej situácii môžeme konštatovať len jedno – Slovensko sa určite v prípadnom semifinále nestretne so Švajčiarskom ani Fínskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport