Na hlavný obsah

Granát u B. Bugára, listy písané krvou pre I. Radičovú: Vyhrážky a prejavy násilia voči politikom u nás nie sú novinkou

Jeden z posledných incidentov sa týkal prezidentky Čaputovej.

Granát u B. Bugára, listy písané krvou pre I. Radičovú: Vyhrážky a prejavy násilia voči politikom u nás nie sú novinkou
Neznámy páchateľ v máji 1996 hodil granát pred dom politika Bélu Bugára. Foto: RTVS

Stredajší útok na predsedu vlády je bezprecedentným činom. Vyhrážky a prejavy násilia voči politikom však v našej spoločnosti nie sú novinkou. Náboje v schránkach, či výhražné listy si niektorí súčasní aj bývalí politici našli aj v minulosti.

Neznámy páchateľ v máji 1996 hodil granát pred dom politika Bélu Bugára, ktorý v tom čase pôsobil ako poslanec. Útočník mal mieriť na jeho auto, ktoré zostalo nepoškodené.

„Sme v Šamoríne a toto je dom, v ktorom býva predseda MKDH Béla Bugár. Dnes, približne 15 minút po polnoci sa tu ozval výbuch,“ zaznelo v reportáži z 5. mája roku 1996.

„Musím povedať, že to sranda nebola, lebo to bolo v noci okolo pol dvanástej, a keby trafili to auto, tak akurát deň pred tým som tankoval plnú nádrž, 80 litrov a keby to vybuchlo, viete, ešte aj dom dostane,“ spomína Bugár.

Vyhrážkam a hrozbám, ktorým čelia politici, sa v reportáži pre Správy RTVS venovala redaktorka Andrea Šeligová:

Vyhrážky dostávala aj bývalá predsedníčka vlády SR Iveta Radičová. Kým bola predsedníčkou vlády, nachádzala si v schránke nábojnice, žiletky či výhražné listy napísané krvou.

„V takýchto momentoch zvažujete, pretože áno, na jednej strane platí, že človek, keď vstupuje do vrcholovej politiky, musí zniesť viac, ako bežný občan. Ale ja sa pýtam, čo je to viac. Obávala som sa o svoju dcéru a nebudem zastierať, že veľmi,“ priblížila Iveta Radičová.

Heger a útočník zo Zámockej, žena na Čaputovej pozemku

Útočník, ktorý v októbri 2022 strieľal na Zámockej ulici, mal za cieľ aj vtedajšieho premiéra Eduarda Hegera (Demokrati). Priamemu útoku sa s rodinou nakoniec vyhli len náhodou.

„My sme si až potom pozreli kamerové záznamy a áno, zistili sme, že naozaj okolo nášho domu chodil asi pol-trištvrte hodinu. Manželka v čase, keď vychádzala jednou bránou, tak on v tom čase nakúkal do druhej brány, čiže ak by vychádzala tou stranou, kde on vtedy nakúkal, tak mohlo to dopadnúť všetko inak,“ vyjadril sa Heger.

„25-ročná žena prekonala oplotenie, aby sa dostala na pozemok prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Tam bola spacifikovaná jej ochrankou,“ infromovali sme v reportáži o narušiteľke u prezidentky 4. marca tohto roku.

Jeden z posledných útokov sa týkal prezidentky Zuzany Čaputovej, keď neznáma žena pod vplyvom omamnej látky vtrhla na jej pozemok. Okrem tohto incidentu dostala prezidentka od nástupu do funkcie viaceré vyhrážky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko