Na hlavný obsah

Roky stratená kniha sa opäť vrátila do knižnice v Helsinkách. Doniesli ju po 84 rokoch

Výpožičná lehota vypršala 26. decembra 1939.

Roky stratená kniha sa opäť vrátila do knižnice v Helsinkách. Doniesli ju po 84 rokoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Požičanú knihu niekto vrátil do knižnice v Helsinkách s oneskorením 84 rokov. Výtlačok fínskeho prekladu románu The Refugees (Utečenci) od Arthura Conana Doylea, vydanie z roku 1925, je v takom dobrom stave, že ho knižnica Oodi v centre fínskej metropoly môže opäť ponúkať verejnosti, informovala agentúra AFP.

Knihu v pondelok prijala knihovníčka Heini Strandová. „Výpožičná lehota vypršala 26. decembra 1939,“ povedala Strandová AFP a dodala, že nikdy neregistrovala tak neskoro vrátenú knihu.

Agentúra AFP sa nezmieňuje o tom, či knižnica bude vymáhať oneskorené. Väzba medzi osobou, ktorá knihu vrátila, a tou, ktorá si ju požičala, je však neznáma.

Pôžičky vrátené desiatky rokov po výpožičnej dobe sú obvykle knihy, ktoré ľudia objavili pri prechádzaní majetku po zosnulých príbuzných,“ podotkla Strandová. „Ľudia robia, čo majú, a vracajú knihu, ktorá je majetkom knižnice,“ pochvaľovala si knižnica.

Požičiavateľ mal zrejme iné starosti

Možným vysvetlením rekordne neskorého vrátenia knihy je podľa Strandovej to, že kniha bola vypožičaná do dňa, keď už bolo Fínsko mesiac po sovietskej invázii z novembra 1939 vo vojne, a dotyčný čitateľ mal v tom čase pravdepodobne iné starosti.

„Vrátenie knihy nemuselo byť prvou vecou, na ktorú požičiavateľ myslel, keď sa blížil dátum konca výpožičnej doby,“ poznamenala Strandová.

Vojna medzi Fínskom a Sovietskym zväzom trvala do marca 1940, kedy sa skončila podpísaním mierovej zmluvy, na základe ktorej Fínsko urobilo významné územné ústupky.

Arthur Conan Doyle sa preslávil predovšetkým detektívkami s hlavným hrdinom Sherlockom Holmesom. The Refugees je ale historický román, ktorý sa odohráva vo Francúzsku 17. storočia.

Teraz sa budú môcť fínski čitatelia potešiť bezmála 100 rokov starým vydaním románu, pretože je v dobrom stave. „Kvalita starých kníh je vo všeobecnosti oveľa lepšia ako kvalita nových,“ poznamenala k tomu fínska knižnica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet