Na hlavný obsah

Hlasovať sa v eurovoľbách dá aj mimo trvalého bydliska. Volebný preukaz vybavíte už iba osobne

Dá sa oň požiadať aj osobne.

Hlasovať sa v eurovoľbách dá aj mimo trvalého bydliska. Volebný preukaz vybavíte už iba osobne
Archívna snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa uskutočnia o niekoľko týždňov. Avšak nie každý pristúpi k volebným urnám a odovzdá hlas svojej preferovanej strane alebo koalícii. Občania majú možnosť hlasovať aj mimo miesto svojho trvalého bydliska. Potrebujú na to však volebný preukaz.

Volebné preukazy obce vydávajú od stredy (24. 4.). E-mailom alebo listom sa oň dalo požiadať do 20. mája, osobne do 7. júna. Obec by mala zverejniť na svojom webe alebo na úradnej tabuli obce e-mailovú adresu na doručovanie žiadostí.

Volič požiada obec svojho trvalého pobytu o vydanie volebného preukazu, ktorý mu vydá obec bezodkladne, najskôr od stredy. Požiadať môže osobne v úradných hodinách obce najneskôr deň pred voľbami. Osobne môže o preukaz požiadať aj splnomocnenec, ktorému dá volič svoje údaje.

V žiadosti občan uvedie meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú obec doručí volebný preukaz. Obec zašle preukaz najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti doporučenou zásielkou „Do vlastných rúk“.

Spolu s volebným preukazom musí volič vo volebnej miestnosti predložiť aj platný občiansky preukaz alebo pobytový preukaz občana Európskej únie. Volič môže s vydaným volebným preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou.

Voľby do EP sa uskutočnia od 6. do 9. júna 2024. Na Slovensku si svojich zástupcov do europarlamentu budeme voliť v sobotu 8. júna. Volebné miestnosti budú občanom k dispozícii od 7.00 h do 22.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko