Na hlavný obsah

Hurbanovčania uprednostnili zeleň pred nakupovaním: Zachránili park, ktorý malo nahradiť nákupné centrum

Petíciu doteraz podpísalo vyše tisíc ľudí.

Hurbanovčania uprednostnili zeleň pred nakupovaním: Zachránili park, ktorý malo nahradiť nákupné centrum
Park v Hurbanove. Foto: RTVS

V Hurbanove chcel developer postaviť nákupné stredisko. Hurbanovčania by však kvôli výstavbe museli obetovať park. Spísali preto petíciu a park sa podarilo zachrániť.

Park pri rodinnej hrobke Konkolyovcov je podľa Hurbanovčanov neodmysliteľnou súčasťou panorámy a histórie mesta. „Od malička som tu neďaleko vyrastala a s deťmi sme sa tu stretávali. Toto bolo naše centrum diania,“ priblížila obyvateľka Hurbanova Katarína Žigová.

„Na okolí sú klasické rodinné domy, historické a kultúrne pamiatky, je tu kaplnka a vedľa náhrobok,“ uviedol spoluautor petície za záchranu parku Arpád Bagin.

Reportáž o boji Hurbanovčanov za svoj park pripravila pre Správy RTVS redaktorka Marína Opálková:

Developer si vybral práve park

V apríli sa k poslancom mesta dostal návrh výstavby nového nákupného centra. Developer ponúkal konečnému investorovi niekoľko variantov, ten si však na výstavbu obchodného centra vybral práve tento park.

Z plánu je zjavné, že realizácia projektu by si vyžadovala výrub väčšiny stromov a odstránenie takmer celej trávnatej plochy. Obyvatelia blízkych domov by mali hneď pod oknami cestu na zásobovanie.

„Pre to obchodné centrum máme v Hurbanove množstvo nevyužitých pozemkov, či už mestských alebo súkromných,“ povedal poslanec Mestského zastupiteľstva Hurbanovo Štefan Pupák. Investor však o tieto pozemky nemá záujem. Centrum chce postaviť pri hlavnej ceste, aby prilákal čo najviac ľudí.

Vyzbierali vyše tisíc podpisov

Niektorí z poslancov s návrhom nesúhlasili. Krátko po stretnutí preto spísali proti výstavbe petíciu. Doteraz sa vyzbieralo vyše tisíc podpisov. „Ľudia sa spojili a vyjadrujú nám podporu nielen odtiaľto z Hurbanova, ale aj z ďalších okolitých dedín,“ priblížil Bagin.

„Tlak verejnosti zapôsobil a aj tí ľudia, ktorí doteraz podporovali – či už ticho alebo verejne – výstavbu tohto obchodného centra, tak zmenili názor,“ dodal Pupák.

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva 30. mája napokon poslanci aj na základe petície žiadosť o odpredaj a zmenu územného plánu neschválili. „Čo sa týka samotného zámeru, tak ten by sme uvítali v našom meste, ale, samozrejme, nie v tejto lokalite,“ vysvetlil primátor mesta Hurbanovo Peter Závodský.

Hurbanovčania uprednostnili prírodu pred pohodlným nakupovaním. Do nákupných centier tak budú aj naďalej cestovať do väčších miest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny