Na hlavný obsah

Hygienici preverujú situáciu v trenčianskej nemocnici, vo vode sa tam vyskytovali baktérie

Situácii sa venovalo aj investigatívne centrum.

Hygienici preverujú situáciu v trenčianskej nemocnici, vo vode sa tam vyskytovali baktérie
Nemocnice v Trenčíne. Foto: RTVS

Vo vodovode v trenčianskej nemocnici našli hygienici pred niekoľkými mesiacmi nebezpečné baktérie. Zariadeniu nariadili nápravné opatrenia. Hygienici plánujú kontroly aj v ďalších nemocniciach.

Uplynulú jeseň odobrali hygienici v trenčianskej Fakultnej nemocnici vzorky vody. Konali na základe novej vyhlášky. Zistili odberné miesta s prekročenými limitnými hodnotami pre baktérie.

„Zamerali sme sa na rizikové miesta. Žiaľ zachytili sme tam prítomnosť Legionelly a Pseudomonas aeruginosa hlavne v teplej vode,“ informovala regionálna hygienička v Trenčíne Ľudmila Bučková.

Keďže sú v nemocnici pacienti aj s oslabenou imunitou, zaujímalo nás, aké riziko pre nich znamená prítomnosť týchto baktérií. „Môže spôsobiť ochorenie, hlavne u slabších oslabených jedincov. Začiatky sú chrípkové príznaky, zápaly pľúc,“ ozrejmila Bučková.

„Fakultná nemocnica Trenčín potvrdzuje že k ohrozeniu pacientov nedošlo,“ uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trenčín Martina Holecová.

Hygienici nariadili nemocnici okamžitú nápravu. „Vykonala sa termodezinfekcia. Šetrením bolo zistené, že to bolo nedostatočné aj vzhľadom na typ baktérií. Nemocnica pristúpila k ráznejším opatreniam,“ povedala Bučková.

A tak vykonali dezinfekciu iným prípravkom, aký sa bežne nepoužíva. „V rámci vyriešenia došlo k zavedeniu dezinfekčných opatrení. Situácia ohľadom vody v nemocnici je bezpečná, tento stav je priebežne kontrolovaný,“ priblížila Holecová.

Viac o stave vody v trenčianskej nemocnici zisťovala v Správach RTVS redaktorka Dominika Kusá:

Hygienici vyhodnocujú opatrenia

Hygienici ešte účinnosť opatrení neuzavreli a vyhodnocujú ich. Plánujú aj ďalšie kontroly. „Momentálne je platná legislatíva, budeme musieť pristúpiť k šetreniu aj v ďalších zdravotníckych zariadeniach,“ podotkla Ľudmila Bučková.

Situáciou s baktériami v trenčianskej nemocnici sa zaoberalo aj Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Riešili podozrenia, či firma, ktorá vyhrala súťaž na rekonštrukciu rozvodov teplej vody, vôbec obnovu zrealizovala. Pýtali sme sa aj my. Jasnú odpoveď sme nedostali.

„Spoločnosť CAMASE, a.s. nie je v žiadnom spore s FN TN v súvislosti s rekonštrukciou jej vodovodných rozvodov,“ uviedol v písomnom stanovisku štatutár spoločnosti CAMASE, a. s.

Tender na modernizáciu tepelných rozvodov pred tromi rokmi napadol aj Úrad pre verejné obstarávanie. Konštatoval, že súťaž bola nastavená diskriminačne a nemocnici udelil pokutu. Vec nie je ešte uzatvorená, rozhoduje o nej súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny