Na hlavný obsah

Ján Hrubala končí ako predseda Špecializovaného trestného súdu

Z postu údajne odišiel sám.

Ján Hrubala končí ako predseda Špecializovaného trestného súdu
Ján Hrubala. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala končí vo svojej funkcii. Ak by tak neurobil, odvolal by ho minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Hrubalovi totiž vyčíta postup voči sudcovi Michalovi Trubanovi, ktorého disciplinárne stíhal.

Hrubala s výhradami nesúhlasí a je presvedčený, že konal v súlade s právomocami. Nedôvera ministra by však preňho bola prekážkou v ďalšom výkone funkcie.

„V rámci výkonu štátnej správy súdov by spolupráca mala byť založená na dôvere, a ak neexistuje, je viacero spôsobov ukončenia takejto spolupráce. Jedným z nich je vzdanie sa funkcie predsedu súdu a takýto krok som učinil,“ uviedol Hrubala v písomnom stanovisku, ktoré portálu Správy RTVS poskytla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Zdôraznil, že odchádza s pocitom „dobre vykonanej práce“. „Môj nástupca ‚zdedí‘ personálne zastabilizované pracovisko s normálnou pracovnou atmosférou a sudcami, ktorí vedia, v čom práca sudcu spočíva,“ uzavrel Hrubala.

Od júna by mal Špecializovaný trestný súd viesť Igor Králik. Následne musí minister spravodlivosti vyhlásiť výberové konanie na nového predsedu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko