Na hlavný obsah

Jednu z najstarších budov v Banskej Štiavnici ničila voda: Jej obnova sa rozbehla, dokonca objavili staré maľby

Historickú radnicu sa darí rekonštruovať.

Jednu z najstarších budov v Banskej Štiavnici ničila voda: Jej obnova sa rozbehla, dokonca objavili staré maľby
Práce na obnove pamiatky napredujú. Foto: RTVS

Obnova jednej z najstarších budov v Banskej Štiavnici napreduje. Historickú radnicu z 15. storočia, kde sídli mestský úrad, poznačila najmä voda. Mesto získalo na opravu aj dotáciu.

Historická budova v centre mesta bola značne poškodená. Okrem fasády, z ktorej popadali veľké kusy omietky, boli najväčším problémom zvlhnuté múry.

„Objavili sme dosť masívny uník vody, ktorý pomáhal sadaniu kritického nárožia severovýchodného. Tým pádom sme odstránili príčinu a teraz prebieha sanácia omietok,“ opísal Juraj Chrenko z oddelenia výstavby Mestského úradu v Banskej Štiavnici.

Ako prebieha obnova historickej radnice v Banskej Štiavnici zisťovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Alžbeta Sujová:

„Unikajúce zrážkové vody, kanalizácia porušená. Bolo to vidieť aj na fasáde, že tam vznikala pomerne masívna trhlina. Už po prvých meraniach sme zistili, že zásahy, ktoré sme spravili, zabrali a to sadanie sa spomalilo,“ priblížil odborník na obnovu historických pamiatok Michal Hrčka.

Práce však odkryli aj zaujímavé historické maľby v troch kanceláriách, ktoré teraz reštaurujú. „Dekor sa objavil až po sondážnom výskume reštaurátora, nie je to úplne bežné pre Banskú Štiavnicu. Je to taký objav,“ podotkol Michal Hrčka.

Úrad funguje aj počas rekonštrukčných prác, presťahovať museli len mestskú políciu a pár zamestnancov z niektorých oddelení. „Boli presťahované do tzv. Žemberovského domu. Tam odišla časť oddelenia z výstavby a regionálneho rozvoja, pracovníčka školského úradu no a potom oddelenie organizačné,“ uviedla primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková.

Rekonštrukcia budovy bude stáť približne milión 200-tisíc eur. Mesto bolo úspešné v programe obnovme si svoj dom a z ministerstva kultúry získalo dotáciu. Obdržali sme 800-tisíc z programu a takisto nám boli poskytnuté prostriedky ministerstva financií a vlastné zdroje,“ informovala Babiaková.

„Zameriavame sa na sanáciu vlhkosti a exteriér budovy, tam by mala prebehnúť komplexná obnova tykajúca sa veľkej výmeny poškodených častí medenej krytiny strechy, fasády, okná, na veži nejaké časti,“ povedal Hrčka.

Posledné príde na rad schodisko. Ak sa neobjavia ďalšie nečakané nálezy, radnica by mala byť hotová koncom jari budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny