Na hlavný obsah

Kardiochirurg, ktorý v minulosti operoval premiéra R. Fica: Jeho športový organizmus to zvládne

Podľa lekára bajpasy nemusia predstavovať problém.

Kardiochirurg, ktorý v minulosti operoval premiéra R. Fica: Jeho športový organizmus to zvládne
Na snímke kardiológ Viliam Fisher. Foto: RTVS

Konkrétnych informácií o premiérovom zdravotnom stave nie je veľa. Obrátili sme sa preto na odborníkov. Zisťovali sme, aké zdravotné riziká hrozia pri podobných zraneniach.

Uznávaný kardiochirurg, profesor Viliam Fischer, premiérovi v minulosti operoval srdce. Náš štáb ho preto oslovil, aby povedal svoj odborný pohľad na zranenia Roberta Fica.

„Takýto priestrel možno jeden – dvakrát som zažil, ale myslím, že pán premiér mal šťastie v nešťastí. Pretože neboli zasiahnuté zrejme veľké orgány, podľa toho v brušnej dutine a hlavne veľké cievy. A ja predpokladám, že jeho športový organizmus to zvládne,“ zhodnotil Fischer.

O zdravotných rizikách pri strelných zraneniach zisťovali viac v Správach RTVS redaktorky Lucia Benetínová a Katarína Zakuťanská:

Kvôli trom bajpasom premiér berie lieky na riedenie krvi. Podľa profesora takáto diagnóza nie je problém ani pri prípadných budúcich operáciách. „Dnes sa to dá riešiť, naši skvelí anestéziológovia si s tým už vedia poradiť, aj kardiológovia, nie je problém,“ uviedol Fisher.

„S tým sa musíme vysporiadať buď podaním nejakého antidota, teda nejakej protilátky, alebo nejakými inými metódami spolu s intenzivistami,“ upovedomil primár chirurgického oddelenia michalovskej nemocnice Štefan Kvak.

„Aj vďaka tomu srdcu asi, ako sme čítali, sa prebral a je extubovaný. To znamená, že dýchacia trubica je vytiahnutá a on si dýcha sám, čo je veľmi dôležitý moment,“ podotkol Fischer.

Strelné poranenia brušnej dutiny sú spravidla závažné. V bruchu je väčšina orgánov tráviaceho traktu a poškodenie ktoréhokoľvek z nich môže ohroziť život.

„Vo všeobecnosti sa najprv snažíme zastaviť krvácanie a eliminovať krvné straty a potom sa kontrolujú všetky orgány a orgánové systémy v brušnej dutine, ktoré by mohli byť zasiahnuté. A z toho vyplývajú samotné komplikácie,“ vysvetlil Kvak.

Lekári zatiaľ nehovorili o tom, aké konkrétne zranenia premiér utrpel a či môže mať trvalé následky. V prípade takýchto strelných poranení trvá rekonvalescencia niekoľko týždňov až mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko