Na hlavný obsah

Josefa Fritzla presunú do bežného väzenia. Jeho advokátka verí, že ide o krok k podmienečnému prepusteniu

Podľa Fritzlovej obhajkyne už viac nepredstavuje nebezpečenstvo.

Josefa Fritzla presunú do bežného väzenia. Jeho advokátka verí, že ide o krok k podmienečnému prepusteniu
Na snímke Josef Fritzl. Foto: RTVS

Odsúdeného Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý 24 rokov väznil a znásilňoval svoju dcéru, presunú do bežného väzenia. Doteraz bol v zariadení pre psychicky chorých páchateľov. Rozhodnutie súdu nadobudlo platnosť v utorok (28. 5.).

Prípad Jozefa Fritzla otriasol rakúskou verejnosťou a označili ho za jeden z najhorších v kriminálnej histórii krajiny. Teraz odsúdeného muža presúvajú z ústavu pre duševne narušených páchateľov do bežného väzenia. Hoci v Rakúsku môžu doživotne odsúdení žiadať po 15-tich rokoch podmienečné prepustenie, v tomto prípade to zrejme nehrozí.

Súdnemu procesu s Josefom Fritzlom sa v Správach RTVS venovala redaktorka Martina Jančiarová:

„Úplné podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody nie je možné z osobitných preventívnych dôvodov,“ informoval hovorca krajského súdu v meste Krems an der Donau Ferdinand Schuster.

Josef Fritzl má postupujúcu demenciu a výrazne sa mu zhoršil aj fyzický stav. Jeho advokátka napriek vyjadreniam súdu verí, že zmena väzenského režimu môže byť predsa len krokom k podmienečnému prepusteniu a presunu do domova pre seniorov.

„V skutočnosti to nie je agresívny človek. Dokazoval to počas celého 17-ročného výkonu trestu. Má bezchybné správanie a už viac nepredstavuje nebezpečenstvo,“ uviedla obhajkyňa odsúdeného Josefa Fritzla Astrid Wagnerová.

Dnes 89-ročný muž splodil so svojou dcérou sedem potomkov, zatiaľ čo ju držal v zajatí. Odsúdili ho za vraždu jedného zo svojich detí z nedbanlivosti, ako aj za znásilnenie, incest a zotročenie dcéry. Správy o týchto činoch obleteli a pobúrili celý svet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet