Na hlavný obsah

Južná Kórea obvinila KĽDR, že nad jej územie vyslala množstvo balónov s odpadkami a výkalmi

Do dnešného dňa juhokórejská armáda odhalila vyše 150 takýchto balónov.

Južná Kórea obvinila KĽDR, že nad jej územie vyslala množstvo balónov s odpadkami a výkalmi
Na snímke juhokórejského ministerstva obrany, je odpad na ulici z balónov, ktoré pravdepodobne vyslala cez hranice Severná Kórea.

Južná Kórea v stredu (29. 5.) obvinila svojho severného suseda, že cez spoločnú hranicu vyslal veľké množstvo balónov, ktoré nad juhokórejským územím zhadzovali predmety vrátane odpadkov a výkalov.

Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Soul čin komunistickej diktatúry odsúdil ako nebezpečný.

Do dnešného dňa juhokórejská armáda odhalila vyše 150 takýchto balónov, pričom niektoré pristáli na zemi, zatiaľ čo iné sú stále vo vzduchu.

Na kontrolu a zber predmetov z balónov Soul nasadil špecializované vojenské sily, vrátane jednotky na boj s chemickými a biologickými zbraňami. Úrady obyvateľov varovali, aby sa od zhodených predmetov držali ďalej a v prípade ich nálezu informovali armádu.

Fotografie, ktoré v stredu zverejnila juhokórejská armáda, ukazujú nafúknuté balóny s priviazanými plastovými vakmi. Na ďalších snímkach sú vidieť odpadky rozhádzané okolo balónov či vrecúško s nápisom „exkrement“.

V nedeľu vydal námestník severokórejského ministra obrany vyhlásenie, v ktorom varoval, že v reakcii na lietanie „špinavých vecí“ do KĽDR budú do Južnej Kórey zaslané „hromady odpadkového papiera a špiny“.

Narážal tak zrejme na to, že tiež z Južnej Kórey často nad tú Severnú lietajú balóny. Väčšinou ich vysielajú aktivisti a nesú letáky kritické k Pchjongjangu, informácie o demokratickej spoločnosti a v niektorých prípadoch aj flash disky s juhokórejskou hudbou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet