Na hlavný obsah

Keď upozornila na neefektívny prenájom sanitiek, prepustili ju. Výpoveď ekonómky košickej záchranky je neplatná

Na políciu sa obrátila ešte v roku 2019.

Keď upozornila na neefektívny prenájom sanitiek, prepustili ju. Výpoveď ekonómky košickej záchranky je neplatná
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výpoveď, ktorú dostala ekonómka košickej záchranky, je neplatná. Rozhodol o tom súd. Ide o prvé rozhodnutie v prípade osoby so statusom chráneného oznamovateľa.

Ekonómka košickej záchranky Mária Koranová ešte v roku 2017 upozornila na neefektívny prenájom sanitiek. Namiesto riešenia problému sa od vtedajšieho vedenia dočkala výpovede. „Akonáhle som podala trestné oznámenie, vo veľmi krátkom čase z organizačných dôvodov bolo zrušené moje pracovné miesto,“ informovala ekonómka Mária Koranová.

Na políciu sa obrátila v roku 2019. Potom získala status chráneného oznamovateľa. „V prípade Márie Koranovej úrad vznikol trochu neskôr. Čiže ona výpoveď dostala, ale úrad sa právnymi krokmi postaral o to, že výpoveď bola veľmi rýchlo súdmi dočasne pozastavená. Prvý takýto verdikt padol v piatok na Mestskom súde v Košiciach,“ ozrejmila analytička Nadácie Zastavme korupciu Xénia Makarová.

Prípad ekonómky košickej záchranky priblížila v relácii RTVS Aktuálne :24 redaktorka Katarína Zakuťanská:

Súd rozhodol, že táto výpoveď je neplatná. „Výpoveď zo strany žalovaného, to jest Záchrannej služby Košice, ktorá bola doručená žalobkyni 8. novembra 2021, je neplatná a pracovný pomer žalobkyne naďalej trvá. Žalovaný je povinný žalobkyni zaplatiť 4 500 eur do troch dní od právoplatnosti rozsudku,“ uviedla hovorkyňa košických súdov Anna Pančúrová.

„Záchranná služba Košice do doručenia písomného rozhodnutia súdu sa k predmetnej veci nebude vyjadrovať. Následne po preštudovaní písomného rozhodnutia súdu vydá stanovisko,“ reagovala v písomnom stanovisku Záchranná služba Košice.

„Určite to je dobrý signál pre ľudí, ktorí pracujú vo verejnej a štátnej správe a v súčasnosti sa možno rozhodujú, keď vidia nejakú korupciu alebo nezákonnosť, že či majú tiež čeliť podobnej nekonformnosti a vystúpiť zo svojho diskomfortu. Je to dobrá správa aj pre nich, že sa oplatí postaviť sa za férovú vec a že inštitúcie, ktoré majú hájiť ich záujmy, fungujú,“ povedala Makarová.

Ak sa žiadna zo strán neodvolá, rozsudok bude právoplatný a ekonómka sa môže vrátiť do práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko