Na hlavný obsah

Krvné zrazeniny alebo brusnicový džem? Opäť sa šíria hoaxy súvisiace s očkovaním

Téme sme sa venovali v relácii RTVS Overovňa.

Krvné zrazeniny alebo brusnicový džem? Opäť sa šíria hoaxy súvisiace s očkovaním
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V spoločnosti sa šíria dezinformácie zdravotníckeho charakteru. Venujú sa obľúbenej téme očkovania. Spoločnosť AstraZeneca oznámila, že z trhu sťahuje svoju vakcínu proti ochoreniu COVID-19.

Okamžite sa objavili správy, že spoločnosť tak urobila na základe nedávno otvoreného súdneho sporu, kde priznala, že jej vakcína môže v raritných prípadoch spôsobovať tvorbu krvných zrazenín. Téme sme sa venovali v relácii RTVS Overovňa.

„Správa bola prezentovaná ako veľké priznanie smrteľných účinkov vakcíny. A teda, že o tom informovali aj veľké britské médiá,“ hovorí technologický novinár Martin Hodás.

Faktom je, že médiá to týmto spôsobom vôbec neprezentovali a samotná spoločnosť stiahnutie z trhu vysvetlila tým, že vakcínu už nevyrába. Záujem o ňu výrazne klesol a na trhu sú už medzičasom dostupné viaceré iné vakcíny prispôsobené novým variantom covidu.

„Tu je dôležité povedať, že spomínané krvné zrazeniny boli AstraZenecou priznané už veľmi dávno, nejde o žiadne nové odhalenie,“ upozorňuje Hodás. Ako veľmi zriedkavý vedľajší účinok ho nájdeme aj na oficiálnom príbalovom letáku k vakcíne.

Problém sa týka len dvoch až troch pacientov na stotisíc zaočkovaných ľudí. Samotný covid spôsobuje trombózy v oveľa vyššej miere.

„Mimochodom pre porovnanie, veľmi zriedkavé, no vážne znejúce vedľajšie účinky majú takmer všetky lieky. Taký obyčajný Paralen môže v podobne zriedkavých prípadoch spôsobiť zmeny v krvnom obraze, žltačku či dokonca anafylaktický šok,“ pripomína Hodás.

Zrazeniny alebo brusnicový džem?

Aj druhý hoax sa týka krvných zrazenín a prišiel k nám zo susedného Česka. Objavili sa fotografie údajnej krvi ľudí očkovaných proti covidu. Na pohľad obsahovala veľké čierne hrudky. Vraj išlo o krvné zrazeniny.

Pôvod virálnych fotografií je neznámy a ako navyše ukázalo vyhľadávanie podobných fotografií dostupných na internete, s najväčšou pravdepodobnosťou išlo len o rozliaty brusnicový džem.

Navyše nie sú známe žiadne oficiálne hlásenia od lekárov či vedcov, že by sa s podobným typom údajných zrazením stretli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko