Na hlavný obsah

Poslanci o pokračovaní prerušenej schôdze o rušení RTVS: Bolo by to aj v premiérovom záujme, tvrdí Richter

Gašpar a Kolíková hovoria o potrebe zmeny štýlu politiky.

Poslanci o pokračovaní prerušenej schôdze o rušení RTVS: Bolo by to aj v premiérovom záujme, tvrdí Richter
Zľava poslanci Ján Richter, Mária Kolíková a Tibor Gašpar. Foto: TASR/koláž RTVS

V utorok (21. 5.) by mala v Národnej rade (NR) SR pokračovať schôdza o rušení Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Aspoň tak to minulú stredu (15.5.) po atentáte na Roberta Fica avizoval podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD). Diskusiu na pôde parlamentu vtedy prerušili. O ďalšom postupe má v pondelok (20. 5.) definitívne rozhodnúť koalícia.

„Budeme odporúčať, aby v utorok pokračovala schôdza parlamentu, aby sa prerokovali body, ktoré sú rozdiskutované, a to bez ohľadu na to, či sú v prvom alebo druhom čítaní,“ povedal v rozhovore s redaktorkou RTVS Ninou Janešíkovou pre Aktuálne :24 za stranu Smer-SD poslanec Ján Richter.

Podľa neho je všeobecný záujem poslancov koaličných strán, aby sa táto schôdza dokončila. Vyjadril tiež presvedčenie, že záujem na tom by mal určite aj premiér Robert Fico. Ten je stále v starostlivosti lekárov v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici.

„Je v záujme predsedu vlády, aby práca vlády aj NR SR pokračovala v pôvodne nastavenom zmysle, aby sa plnilo programové vyhlásenie vlády a legislatívny plán úloh vlády, ktorý je prijatý,“ priblížil Richter.

Zmena štýlu politiky

Na začiatok schôdze parlamentu chcú poslanci predložiť návrh uznesenia, ktorý by mal pomenovať to, čo sa stalo v súvislosti s atentátom na premiéra. „Koaliční aj opoziční poslanci budú mať možnosť podporiť takýto návrh a vyjadriť záujem zmeniť sa a zmeniť štýl politiky,“ vysvetlil.

O potrebe zmeny štýlu diskusie na pôde NR SR hovoril aj poslanec Smeru-SD a policajný exprezident Tibor Gašpar. „Bude sa rokovať o tom, aby diskusia o rôznych názoroch prebiehala v inom duchu, ako prebiehala tento polrok,“ uviedol.

Diskusia by podľa jeho slov mala prebiehať „v rámci slušnosti a bez vulgárnosti“. V hre je aj zmena legislatívy niektorých zákonov, ako je napríklad rokovací poriadok.

Pomoc zo strany Prezidentského paláca

Poslankyňa opozičnej strany SaS Mária Kolíková si myslí, že parlament by mal využiť túto neočakávanú pauzu a mal by sa rozprávať o tom, ako bude prebiehať politický boj. Dúfa, že koaliční poslanci prijmú „ruku na podaný zmier zo strany Prezidentského paláca“.

„Považujem to za nevyhnutné, pretože napätie v spoločnosti je obrovské a vyhrážky toho najhrubšieho zrna prichádzajú naprieč koalíciou aj opozíciou,“ uviedla.

Dodala, že ak túto pomocnú ruku poslanci neprijmú, bude pokračovať „tvrdý politický boj o základné hodnoty demokracie“. Napätie v spoločnosti podľa jej slov vyvoláva aj krátenie legislatívneho konania pri prijímaní zásadných zmien v legislatíve.

S poslancami NR SR sa pre Aktuálne :24 rozprávala redaktorka RTVS Nina Janešíková:



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko