Na hlavný obsah

Ľuboš Machaj porušenie zákona odmieta, uznesenie Rady RTVS považuje za účelové

Za rozhodnutím Rady vidí druhú líniu snahy o jeho koniec.

Ľuboš Machaj porušenie zákona odmieta, uznesenie Rady RTVS považuje za účelové
Na snímke generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Ľuboš Machaj odmieta uznesenie Rady RTVS, v ktorom konštatuje, že pri valorizácii platov zamestnancov porušil zákon. Uznesenie, ktoré Rada prijala v stredu (22. 5.), podľa Machaja môže viesť až k jeho odvolaniu v pléne Národnej rady SR. Povedal to na štvrtkovom (23. 5.) tlačovom brífingu.

Podľa Rady RTVS Machaj porušil zákon tým, že jej dostatočne neoznámil zámer o valorizácii platov zamestnancov tak, ako mal, keďže išlo o sumu vyššiu než 100-tisíc eur.

Rade RTVS a Ľubošovi Machajovi sa v reportáži v Správach RTVS venovali redaktori Karolína Janičíková a Jakub Horáček:

„Niekoľko mesiacov riešime spor s Radou RTVS. Tvrdí, že som porušil zákon tým, že som ich dostatočne neinformoval o tom, že chceme vstúpiť do zmluvného vzťahu, ktorý máme podľa zákona predkladať ak prekročí sumu 100-tisíc eur,“ vysvetlil.

Dodal, že s týmto tvrdením nesúhlasí. „Radu RTVS sme informovali už novembri minulého roku, že valorizáciu budeme realizovať,“ priblížil Machaj. Rada voči tomu podľa neho mala výhrady a dala si vypracovať právne stanovisko. Manažmentu RTVS ho však nedala k dispozícii až do dňa rokovania Rady.

Radu žiadal o odloženie tohto bodu rokovania. Aj napriek tomu však jej členovia o ňom rozhodovali a piatimi hlasmi spomenuté uznesenie prijali.

„Aj keď to nie je odvolávanie, ale len konštatovanie porušenia zákona, môže slúžiť ako stanovisko, na základe ktorého bude konať výbor pre médiá a kultúru, čo môže viesť k návrhu na moje odvolanie v pléne parlamentu,“ skonštatoval Machaj.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.
Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.Foto: TASR/Jaroslav Novák

Účelové prijatie uznesenia

Generálny riaditeľ RTVS zároveň avizoval, že sa toto uznesenie chystá napádať. „Máme pripravené tri právne stanoviská, ktoré hovoria, že k žiadnemu porušeniu zákona neprišlo,“ uviedol.

Priblížil, že stanoviská vypracovali ústavný právnik Radoslav Procházka, právnici v rámci RTVS aj jeden z členov Rady RTVS, ktorý zabezpečuje právny dohľad nad činnosťou Rady.

Rada RTVS sa podľa Machaja rozhodla prijať toto uznesenie „účelovo a bez výrazných právnych podkladov a právnej diskusie“. „Budem zvažovať aj ďalšie možné opatrenia, aby som očistil situáciu, ktorá naznačuje, že sa v rámci RTVS porušuje zákon,“ uviedol.

Za rozhodnutím Rady vidí druhú líniu snahy o jeho koniec vo verejnoprávnom médiu popri zákone o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR), ktorá má RTVS nahradiť. „Podľa mňa ide o to, aby Rada ukázala v tejto zložitej situácii opodstatnenie svojho ďalšieho fungovania, že takto rázne vstúpila do rozhodovania o manažmente RTVS,“ vysvetlil.

Vysielanie RTVS po atentáte na premiéra

Rada RTVS prijala aj ďalšie uznesenie, ktoré sa týkalo vysielania RTVS po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Uznesenie hovorí o tom, že RTVS nebola v niektorých častiach vysielania objektívna z hľadiska spravodajstva a publicistiky.

„Aj toto uznesenie musím rozporovať,“ povedal Ľuboš Machaj. Vysielanie bolo podľa neho profesionálne a RTVS zabezpečila všetky podmienky na to, aby si diváci a poslucháči urobili o situácii čo najlepší obraz.

„Aj podľa hodnotenia odbornej verejnosti sme k situácii pristupovali naozaj operatívne, boli sme medzi prvými, ktorí prišli s týmito informáciami,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko